Serenina hiljada

Serena Vilijams danas odigrala hiljaditi meč u karijeri

2556 pregleda 2 komentar(a)
Vilijams na današnjem meču, Foto: Reuters
Vilijams na današnjem meču, Foto: Reuters

Serena Vilijams ovog popodneva ispisala je istoriju tenisa – Amerikanka je na Mastersu u Rimu odigrala svoj hiljaditi meč u karijeri.

Ipak, jubilarni meč neće pamititi po pobjedi, jer je u drugom kolu turnira u glavnom gradu Italije poražena od Argentinke, Nađe Podoroske 2:0 (7:6, 7:5).

Iza Serene Vilijams je impresivna karijera, koja na profesionalnom nivou traje od 1995. godine. Od debija u kanadskom Kvebeku, pa do danas osvojila je sve što se može osvojiti, postavila neke standarde i izrasla u jednu od najboljih sportistkinja svih vremena.

U karijeri ima 23 grend slem titule u singlu, jednu manje od Margaret Kort. Po sedam puta je najbolja bila na Australijan openu i Vimbldonu, šest puta je osvajala US open, a tri puta Rolan Garos. Već četiri godine nije osvojila grend slem turnir...

U dublu sa starijom sestrom Venus ima 14 grend slem titula, a u miks dublu dvije.

Prvi put na prvo mjesto WTA liste došla je 2002. godine. Na liderskoj poziciji ukupno je provela 319 sedmica, najviše poslije Štefi Graf i Martine Navratilove u ženskoj konkurenciji. A gledajući i učinak tenisera, od juče je ispred Serene i Novak Đoković, koji je započeo svoju 320. sedmicu na vrhu svjetskog tenisa.

Upravo je Đoković Sereni čestitao na ostvarenom uspjehu.

„Serena, čestitam ti na 1000. meču u karijeri. Riječima ne mogu opisati koliko si doprinijela tenisu. Ikona si ovog sporta. Hvala ti na svemu što si uradila i što nastavljaš da radiš“, kazao je Đoković.

Serena Vilijams nije jedina teniserka, koja je odigrala hiljadu mečeva u karijeri. Apsolutna rekorderka je Martina Navratilova (1.661 meč). Slijede Kris Evert (1.448), Virdžinija Vejd (1.168), Peti Šnider (1.099), Franćeska Skjavone (1.093), Venus Vilijams (1.074), Aranča Sančes (1.055), Končita Martines (1.036), Štefi Graf (1.017), Jelena Janković (1.057), Samanta Stosur (1.049), Svetlana Kuznjecova (1.004), Stefani Forec (1.025) i Alberta Brijanti (1.005).

Jedna je od šest teniserki, koja je makar po jednom osvajala svaki grend slem. Osim nje to su uspjele Martina Navratilova, Štefi Graf, Kris Evert, Margaret Kort i Bili Džin King.

Na Olimpijskim igrama (OI) u Londonu 2012. osvojila je zlatnu medalju u singlu i srebro u dublu. U dublu ima zlatnu medalju sa OI 2000. u Sidneju i 2008. u Pekingu.

Njenu karijeru obilježila su rivlastva sa sestrom Venus, te Žastin Enan, Martinom Hingis, Dženifer Kaprijati, Marijom Šarapovom...

Bonus video: