Dobiti Rafu na „Šatrijeu” - najteži sportski izazov

Nadal brani titulu na Rolan Garosu i veliki je favorit za 14. naslov najvećeg turnira na šljaci. Đoković najveći izazivač

14547 pregleda 2 komentar(a)
Nadal, Foto: REUTERS
Nadal, Foto: REUTERS

I prije samog starta najvećeg turnira na šljaci, Rolan Garos je već istorijski. Prvi put u istoriji četiri grend slema turnira, u istoj polovini žrijeba našla su se trojica najtrofejnijih tenisera svih vremena.

Prvi kosturaš, Novak Đoković bi sa Rodžerom Federerom mogao da igra u projektovanom četvrtfinalu, dok bi sa trećim nosiocem ali prvim favoritom, Rafaelom Nadalom, trebalo da se susretne u polufinalu. Dobiti Rafu na centralnom terenu „Filip Šatrije” vjerovatno je najveći izazov modernog sporta. Đoković to najbolje zna, jer je u prošlogodišnjem finalu - igranom u septembru, pod zatvorenim krovom, u uslovima za koje se vjerovalo da njemu više odgovaraju, osvojio je svega sedam gemova (6:0, 6:2, 7:5).

Novi teniski klasik između Rafe i Noleta ovoga puta je moguć samo u poufinalu, jer se žrijeb potrudio da razdvoji teniske ikone od dugo čekanog mladog talasa. Tako su u donjem dijelu kostura svi teniseri koji su posljednjih godina samo prijetnja najvećima - dvostruki finalista Dominik Tim, drugi nosilac Danil Medvedev, Aleksandar Zverev i Stefanos Cicipas, koji ove sezone igra sjajno na šljaci.

- Rolan Garos je za mene posebno mjesto, omiljeni turnir. Ali, to sada nije u fokusu, važno je igrati bolje od svih da bi se osvojio turnir. Izgubio sam rano na mastersima u Monte Karlu i Madridu, nadam se da tako neće biti ovdje. Boriću se - naglasio je Nadal, koji za četiri dana slavi 35. rođendan, čiji će rival sjutra biti Aleks Popirin.

Rolan Garos grafika
foto: Graphic News

Njemu je u okrugu teniskog kompleksa Rolan Garos pred ovogodišnje izdanje podignuta tri metra visoka statua sa reketom postavljenim nakon odigranog forhenda. Statua je počela da se gradi 2017. nakon njegovog 10. trofeja i prvi je aktivni igrač koji je dobio takvu počast.

Đoković će pokušati da mu pomrsi račune i revanšira se za ubjedljiv poraz u prošlogodišnjem finalu. Srbin takođe sjutra igra prvi meč, rival je Amerikanac Tenis Sandgren. Nole se, suprotno dosadašnjoj praksi, nije odlučio na sedmodnevni na odmor uoči gren slema, već je juče osvojio ATP turnir u Beogradu.

- Vidio sam u finalu Rima sa Nadalom da sam fizički spreman, jer sam do njega došao nakon iscrpljujuća dva meča samo dan ranije. Na turniru u Beogradu sam se trudio da popravim neke detalje u igri, a mnogo mi znači taj mir u svom domu - objasnio je 34-godišnji Đoković.

Za razliku od njih dvojice, od Federera se ove sezone ne očekuje puno u Parizu. Švajcarac i sam priznaje da je u ovom trenutku ispod nivoa dvojice najvećih konkurenata zbog pauza nakon operacije koljena. On startuje protiv Denisa Istomina. Da je tako potvrđuje i Tim, kojem je šljaka omiljena podloga.

- Na ‘Filip Šatrijeu’ se zna, dominira Rafa i dobiti ga na tom terenu je najveće iskušenje u ovom sportu. Prije dvije sezone bih se obradovao da su trojica najboljih van mog dijela kostura. Sada, nakon povrede i propuštenog dijela sezone sam koncentrisan samo na prvi krug sa Špancer Pablom Anduharom-Albom - kazao je Tim.

Kovinić danas protiv Francuskinje Burel, sanja sudar sa Osakom

​U ženskom dijelu Rolan Garosa Crna Gora ima predstavnicu - Danka Kovinić staruje danas protiv domaće teniserke Klare Burel. Novljanka je nakon sjajnih izdanja u Americi, u evropskom dijelu turneje imala problema sa povredom, pa je upitno koliko može da pruži u ovom trenutku.

Prva kosturašica je Australijanka Ešli Barti, koja na startu igra sa Bernardom Perom, a u projektovanom polufinalu bi trebalo da igra protiv Poljakinje Ige Svjontek, koja brani titulu. Ona je došla u Parz u fantastičnoj formi, nakon pobjede u finalu Rima gdje je bez izgubljenog gema dobila Čehinju Karolinu Pliškovu, koja je osvojiola samo 13 poena!

Svjontek prvi meč igra sa Slovenkom Kajom Juvan.

Japanka Naomi Osaka je nosilac u donjem dijela kostura i na startu igra sa Rumunkom Patricijom Cig, a eventualno u trećem krugu protiv Danke Kovinić.

Bonus video: