Đoković - Nadal: Nastavak vječitog rivalstva

Još jedan klasik u polufinalu Rolan Garosa, može li Đoković da konačno sruši Nadala na pariskoj šljaci, gdje je za 15 godina izgubio samo dva meča

6605 pregleda 9 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Predstavnik mladog talasa igraće protiv teniske ikone u finalu Rolan Garosa!

Organizatori su juče odlučili da prvo polufinale odigraju mlađi - peti nosilac Stefanos Cicipas i Aleksandar Zverev u 14.50 sati, dok će nakon njih, ali ne prije 17.30, na teren stadiona “Filip Šatrije” izaći prvi nosilac Novak Đoković i Kralj šljake, Rafael Nadal.

Pobjednik duela teniskih ikona svakako će biti favorit u finalu. Iako Rafa ima 35 godina, a Nole samo godinu manje. Njihovo rivalstvo, makar kada su brojke u pitanu, najveće je u istoriji tenisa, a Đoković vodi sa 29:28 u pobjedama. Ipak, Nadal nije sučajno Kralj šljake i od osam duela na zemlji Pariza izgubio je samo jednom od Đokovića.

Ukupno, za 15 godina, izgubio je samo dva meča na Rolan Garosu - eto zašto je najveći izazov, u cijeloj istoriji tenisa, dobiti Španca na pariskoj šljaci. Izazov je međutim, i pobijediti Đokovića - kazao je Nadal u predvečerje još jednog klasika.

- Meč proptiv Đokovića je uvijek najteži i najveći izazov. Dobra strana tih mečeva je što iziskuje od tebe da odigraš najbolje što umiješ i možeš. Jednostavno, znaš da si obavezan da igraš svoj najbolji tenis ukoliko želiš da nastaviš da se dalje takmičiš na turniru. A to je dobro, jer mi živimo za takve momente. Loša strana u svemu tome je što je nevjerovatno teško i naporno, jer igraš protiv jednog od naboljih u istoriji - kazao je Nadal, čijih su frapantnih 13 titula na Rolan Garosu donijeli i čast da bude prvi aktivni igrač kojem je postavljena satua, i to u kompleksu turnira u Bulonjskoj šumi.

Iako bukmejkeri neuporedivo više vjeruju Nadalu na šljaci Rolan Garosa (uostalom, Đokoviću je prošle godine u finalu prepustio samo sedam gemova), nijedan od velkih rivala ne želi da prihvati ulogu favorita.

- To je savršeno unikatan meč. Da budem direktran - ne postoji složeniji zadatak nego igrati protiv Rafe na šljaci, u završnicama njegovog omiljenog i turnira na kojem je zaslužio sve te uspjehe. Nešto teže, jednostavno je i nezamislivo. Uz to, u svakom našem meču postoji još dodatna doza očekivanja, napregnutosti. Zato su ti dueli istorijski. Borba sa Rafom i Rodžerom Federerom omogućila mi je da shvatim šta moram da popravim da bih dostigao nivo da mogu da igram protiv njih. Pretpostavljam da ću Rafu nazvati glavnim konkurentom u karijeri, a mečevi protiv njega se razlikuju od svih ostalih - kazao je Đoković, koji ipak misli da ima više šansi u odnosu na prošlu godinu.

- Kvalitet moje igre od Rima, potom Beograda i sada na šljaci u Parizu ulio mi je samopouzdanje. Vjeujem da mogu dobiti, inače ne bih bio ovdje. Biće to velika borba - zaključio je Đoković.

Meč je krucijalan i kada je u pitanju istorijska trka po broju grend slemova - Nadal bi pobjedom napravio ključni korak ka rekordnom, 21. slemu (poravnat je na vrhu sa Federerom sa po 20), dok će Đoković, koji ima 18, pokušati da ga spriječi u tome, ili da mu se dodatno približi.

Velika borba neće izostati ni u prvom polufinalu, jer su i Njemac Zverev i pogotovo Grk Cicipas tokom turnira podizali nivo igre. Cicipas je u četvrtfinalu u tri seta nadigrao drugog nosioca, Danila Medvedeva. Cicipas od sedam mečeva ima pet pobjeda, ali je posljednji duel u Akapulku ove godine na tvrdoj podlozi pripao Zverevu. Jedini meč na šljaci u Madridu prije dvije godine Grk je dobio sa 2:1.

Bonus video: