Đoković kompletira istorijsku misiju

Srpski as favorit u finalu 125. Rolan Garosa protiv Stefanosa Cicipasa nakon što je u epskom polufinalu prekinuo nestvarni niz pobjeda Rafaela Nadala u Parizu

21458 pregleda 527 reakcija 50 komentar(a)
Prvi koji je porazio potpuno zdravog Rafaela Nadala na Rolan Garosu: Novak Đoković, Foto: Christophe Ena
Prvi koji je porazio potpuno zdravog Rafaela Nadala na Rolan Garosu: Novak Đoković, Foto: Christophe Ena

U 107 mečeva na Rolan Garosu, Rafael Nadal je izgubio samo dva puta - 2009. od Robina Soderlinga i 2015. od Novaka Đokovića. Ti porazi su se nipodaštavali zbog činjenice da je Kralj šljake u duelu sa Šveđaninom kuburio sa tendinitisom oba koljena, te da ni šest godina kasnije nije bio potpuno spreman. I uvijek bi se to potkrijepilo činjenicom da te 2015. jedini put u karijeri nije osvojio titulu ni na jednom od pet velikih evropskih turnira na šljaci - Rolan Garosu, mastersima u Monte Karlu, Madridu i Rimu, te ATP serije 500 u Barseloni.

A onda je na red došao meč koji je već ušao u istoriju tenisa. Đoković je u petak veče u spektaklu za pamćenje savladao Nadala u polufinalu Rolan Garosa i onemogućio ga da nastavi put ka rekordnoj, 21. grend slem tituli. Kakav je to bio obračun, najbolje govori odluka premijera Francuske Žana Kasteksa, koji je zvao organizatore Rolan Garosa i rekao im da zanemare policijski čas i puste navijače na stadionu „Filip Šatrije” da gledaju nezaboravni dvoboj do kraja.

18 grend slem titula ima Novak Đoković, dvije manje od Rafaela Nadala i Rodžera Federera. Pobjedom nad Cicipasom bi im prišao na korak i postao prvi igrač u open eri sa minimum dva pehara na sva četiri najveća turnira

Svijet se i u petak i juče divio dvojici gladijatora, a Dijego Švarcman se s pravom zapitao:

„Da li mi teniseri igramo isti sport kao oni”?

Pobjedom nad Nadalom, ipak, nije završena Đokovićeva misija. Ostao je još korak do 19. grend slem titule, do statusa prvog tenisera koji ima makar po dva pehara na sva četiri grend slema u open eri, a na tom putu stoji mu jedan od predvodnika novog talasa, Stefanos Cicipas. Grk je u prvom maratonskom polufinalu izbacio Aleksandera Zvereva i izborio debi u grend slem finalima, u kojem će pokušati da treći put u osam mečeva zaustavi 34-godišnjeg Srbina.

- Radujem se ovom izazovu. Nadam se da ću biti spreman za njega - rekao je 22-godišnjak iz Atine.

Đoković je preživio iscrpljujućih četiri sata i 11 minuta protiv Nadala, ali niko i ne sumnja da će biti potpuno spreman za obračun koji na „Šatrijeu” počinje u 15 časova. Uostalom, nedavno je u Rimu odigrao dva maratona u istom danu, baš protiv Cicipasa i Lorenca Sonega, a sjutradan pružio sjajan otpor odmornom Nadalu. Sada će imati znatno više vremena da se oporavi.

- Nije mi ovo prvi put da igram epsko grend slem polufinale i da moram da se vratim na teren za manje od 48 sati kasnije za finale. Tokom cijele karijere sam umio da se oporavim, znam šta moram da uradim - poručio je prvi reket svijeta.

Srpski as je svjestan da je pobjedom nad Nadalom napravio ključni korak ka Kupu musketara, ali da ni posljednji nije nimalo lak.

- Stefanos je u odličnoj formi. Mislim da je potpuno sazrio kao igrač, a šljaka mu je najdraža podloga. Igrali smo ovdje sjajno polufinale u pet setova prošle godine i znam da će i ovaj meč biti težak. Nadam se da ću napuniti baterije, jer će mi biti potrebni snaga i izdržljivost za finale - naglasio je Đoković, koji je dobio sva tri meča protiv Cicipasa na najsporijoj podlozi.

Za Novaka je ovo prilika da se približi na samo jednu grend slem titulu zaostatka za Nadalom i Rodžerom Federerom, a onda možda da ih i dostigne na Vimbldonu, gdje će biti favorit. Ako sve to uradi, mnogi bi morali da priznaju da je najbolji svih vremena...

Bonus video: