Đoković kreće u pohod na istoriju

Turnir počinje u podne po našem vremenu, a 34-godišnji Beograđanin će od 14.30 otvoriti program na Centralnom terenu

18140 pregleda 371 reakcija 29 komentar(a)
Đoković, Foto: Reuters
Đoković, Foto: Reuters

Sa godinom zakašnjenja, na čuvenoj londonskoj adresi SW19 počinje 134. izdanje najprestižnijeg teniskog turnira na svijetu - Vimbldona.

Na kultnom mjestu, Novak Đoković će pokušati da napravi još jedan, možda i ključni korak ka zvanju najboljeg tenisera u istoriji, jer ga sedam pobjeda vodi do 20. grend slem titule, kojom bi dostigao Rodžera Federera i Rafaela Nadala na 1. mjestu vječne liste. Po gotovo svim ostalim parametrima je ispred njih - ima bolji međusobni skor, više sedmica na vrhu ATP liste, na Nadalom dijeli rekord sa najviše masters titula (36), ali ih jedini ima na svih devet turnira...

Uzgred, ima šansu da se osvajanjem Vimbldona približi kalendarskom grend slemu, što niko nikada nije uradio u open eri. Prva prepreka ka istoriji biće mu domaći teniser sa vajld-kardom, Džek Drejper.

- Grend slemovi su najveća motivacija za mene. To govorim već neko vrijeme i želim da iskoristim svaki grend slem da se borim za titulu. Tempiram formu da tokom njih budem na vrhuncu. Imam dosta samopouzdanja, jer sam osvojio prva dva grend slema sezone. Trofej na Rolan Garosu me je mnogo potrošio mentalno i fizički, ali mi je ulio i veliku količinu pozitivne energije. Ipak, ne dozvoljavam sebi da previše slavim uspjehe, jer već sad treba da budem fokusiran na Vimbldon. Uvijek se naježim kada sam na ovim terenima i dajem sve od sebe - rekao je Đoković.

Novak Đoković
foto: Graphic News

Turnir počinje u podne po našem vremenu, a 34-godišnji Beograđanin će od 14.30 otvoriti program na Centralnom terenu.

Na kultnom stadionu igraće i šampionka iz 2011. i 2014. Petra Kvitova protiv Sloun Stivens, a potom i miljenik domaće publike Endi Marej sa Nikolozom Basilašvilijem.

Škot, koji je podizao jedan od najljepših pehara u svijetu sporta 2013. i 2016. godine, daleko je od prave forme, pa je tek 119. na ATP listi. Od marta je igrao samo na turniru u Kvinsu, gdje je u 2. kolu poražen od Matea Beretinija, a na Vimbldonu će nastupiti prvi put od 2017.

- Basilašvili je jedan od boljih udarača na turu. Nikada nisam igrao ili trenirao sa njim, ali sam ga gledao i pričao sa drugima o njemu i znam da se nikada ne predaje. Ne smijem da držim lopticu po sredini terena protiv njega. Pokušaću da ga namučim slajsom i da ga dovodim na mrežu. Ovo je težak ispit za mene - istakao je Marej.

Prvog dana igraju od favorita u muškoj konkurenciji igraju Stefanos Cicipas i Andrej Rubljov, a u ženskoj šampionka iz 2017. Garbinje Mugurusa, druga kosturašica Arina Sabaljenka, nekadašnji broj 1 Karolina Pliškova...

Bonus video: