Šansa života: Đoković počinje put ka istoriji

Put ka velikom uspjehu mu je donekle i otvoren, jer zbog povreda nema ostalih članova Velike trojke - Rodžera Federera i Rafaela Nadala

9348 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sad ili nikad - Novak Đoković ima šansu da ispiše novu stranicu istorije tenisa, važniju od bilo koje dosadašnje, jer bi mogao da postane najtrofejniji igrač svih vremena i prvi koji je osvojio Grend slem u open eri. Za to je dovoljno da “samo” osvoji US open i kompletira sezonu iz snova.

- Ne želim da kažem da se ova šansa pruža sad ili nikad, jer vjerujem da ću imati još šansi da osvojim titule na najvećim turnirima. Ne znam, ipak, da li ću imati priliku da opet osvojim kalendarski slem. Zbog toga je ovo jedinstvena prilika. Istovremeno, ne moram baš da stvaram dodatni pritisak samom sebi, koji sam nametnuo i ja i ljudi oko mene - rekao je Đoković.

Jedan od najboljih sportista svih vremena je već jednom, na prelazu 2015. i 2016. godine, vezao četiri titule na najvećim turnirima. Sada bi mogao da postane prvi koji je to uradio u istoj sezoni od 1969. godine, kada je Rod Lejver kompletirao titule na Vimbldonu, Rolan Garosu, Australian openu i Otvorenom prvenstvu SAD.

Put ka velikom uspjehu mu je donekle i otvoren, jer zbog povreda nema ostalih članova Velike trojke - Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Maestro iz Bazela je, doduše, već u petoj deceniji života i više nije opasan kao nekad u Njujorku, gdje je posljednji put uzeo titulu davne 2008. godine, a i Kralj šljake je sve ranjiviji na betonu. Još jedan adut Đokovića, pored njegove sjajne igre i nestvarne psihološke snage, svakako je i odsustvo branioca titule Dominika Tima. Zbog toga je lista igrača koja bi mogla da ga zaustave prilično kratka.

- Aleksander Zverev, Danil Medvedev i Stefanos Cicipas - to su mi tri najveća suparnika za pehar. Ali, svako želi da ostvari veliki rezultat na grend slemovima i svašta može da se dogodi. Bez obzira na odsustvo Rodžera i Rafe, još ima izuzetno dobrih tenisera, koji su u sjajnoj formi - upozorio je 34-godišnji srpski as, koji je u polufinalu Olimpijskih igara u Tokiju poražen od Zvereva.

U ženskom singlu titulu brani Naomi Osaka, a prijete joj prva igračica planete, Ešli Barti, te Arina Sabaljenka, senzacionalna osvajačica US opena iz 2019, Bjanka Andrejesku, Simona Halep, Karolina Pliškova... Moguće je da u prvi plan iskoči neko drugi, jer već godinama u WTA turu se događaju nepredvidivi rezultati.

Ko zna, možda jedno od iznenađenja bude Danka Kovinić, koja sjutra igra protiv Kristine Pliškove, a u 2. kolu bi mogla da “naleti” na mnogo poznatiju Čehinju, Petru Kvitovu.

Turnir počinje danas, u 17 časova po našem vremenu, a sat kasnije kreće program na najvećem teniskom stadionu na svijetu, “Artur Ešu”. I odmah na startu spektakl - Sloun Stivens i Medison Kiz u reprizi finala iz 2017, a potom i Endi Marej protiv Cicipasa.

U večernjem programu, na teren će i Osaka i Medvedev, protiv Marije Bouzkove, odnosno Rišara Gaskea, a prvog dana na terenima će se pojaviti i Bjeloruskinje Sabaljenka i Viktorija Azarenka, Simona Halep, Garbinje Mugurusa, Elina Svitoljina, Andrej Rubljov, Dijego Švarcman...

1,70 je kvota na svjetskim kladionicama da će Novak Đoković osvojiti US open. Drugi favorit je Danil Medvedev sa pet, a slijede Aleksander Zverev (7,00), Stefanos Cicipas (9,00), dok su daleko iza Andrej Rubljov i Mateo Beretini (po 26)

20 grend slem titula je osvojio Đoković, a svi ostali učesnici muškog singla svega četiri - tri Endi Marej i jednu Marin Čilić. Britanac i Hrvat su, međutim, sada daleko od svjetskog vrha i niko ne smije ni da pomisli da bi mogli da se umiješaju u borbu za tron

Bonus video: