"Nole, imamo problem": Da li je Karlos Alkaras najavio blistavu karijeru

Karlos Alkaras, iako tek punoljetan, ima reputaciju - najvećeg svjetskog talenta

11424 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Nikada nisam vidio nekoga da udara tako jako".

Tako je Stefanos Cicipas, jedan od najboljih tenisera današnjice, ukratko opisao igru 18-godišnjeg Španca Karlosa Alkarasa, koji ga je senzacionalno eliminisao sa US opena, spektakularnom pobjedom u pet setova.

Alkaras je u Njujorku ostvario najveću pobjedu u karijeri, ali nije na US open došao ni slučajno, niti je pobjeda nad grčkim asom bljesak talenta.

Karlos Alkaras, iako tek punoljetan, ima reputaciju - najvećeg svjetskog talenta.

Još u februaru 2020. godine, kao 16-godišnjak je ostvario prvu pobjedu na ATP turu, kada je na startu turnira u Rio de Žaneiru savladao Alberta Ramosa.

Već tada su počela poređenja sa najvećim španskim igračem svih vremena, podsjećali su mediji da je Rafael Nadal prvu ATP pobjedu ostvario kada je imao 15 godina, nad Paragvajcem Ramonom Delgadom, na turniru u Majorki 2002. godine.

On je i "proizvod" Nadalove škole tenisa - Akademije Nadal u Manakoru, a krajem 2019. potpisao je sponzorski ugovor sa kompanijom "Nike".

Alkaras je, takođe, nedavno u Umagu osvojio prvi ATP trofej u karijeri.

Ipak, pobjeda nad Grend slemu, protiv igrača top klase, odjeknula je svijetom, pa se sada s pravom postavlja pitanje - da li je zvijezda rođena i da li je meč sa Cicipasom i 4. septembar 2021. godine prelomni trenutak u karijeri jednog vunderkinda.

Tri najveća igrača svih vremena imala su takve trenutke, nakon kojih je mogao da se nasluti u kom pravcu će ići njihova karijera.

Rodžer Federer je na Vimbldonu 2001. godine, kada je imao 19, pobijedio Pita Samprasa, koji je u to vrijeme bio kralj londonske trave, u osmini finala, u pet setova i počeo put ka zvijezdama.

Rafael Nadal je 2004. u Dejvis kup finalu neočekivano dobio šansu da igra protiv Endija Rodika, koji je tada bio svjetski broj dva - pobijedio je 18-godišnji Rafa velikog Amerikanca.

Novak Đoković je godinu kasnije, takođe sa 18 godina, u 2. kolu Vimbldona u prvoj rundi savladao Giljerma Garsiju Lopesa, poslije 0:2 u setovima, spasivši četiri meč lopte. Prethodno je bio bolji od Huana Monaka.

"Rafa, imamo problem", čuvena je izjava Tonija Nadala nakon što je odgledao prva dva meča srpskog igrača na londonskom Grend slemu.

"Nole, imamo problem", mogao bi da kaže Marijan Vajda nakon što je Karlos Alkaras stupio na scenu.

Bonus video: