Preokret - nevakcinisani mogu u Melburn, Đoković brani titulu na Australian openu?

U dopisu koji je Teniski savez Australije uputio igračicama piše da će biti dozvoljen nevakcinisanim teniserima i teniserkama, ali da će morati da provedu 14 dana u strogom karantinu

5861 pregleda 6 komentar(a)
Sad mogu da dođu i opet igraju finale: Novak Đoković i Danil Medvedev, Foto: Reuters
Sad mogu da dođu i opet igraju finale: Novak Đoković i Danil Medvedev, Foto: Reuters

Činilo se da je definitivno odlučeno da u januaru na Australian openu neće moći da učestvuje niko ko nije revakcinisan, ali u javnost je procurio povjerljivi dokument u kojem se tvrdi suprotno - Teniski savez Australije, kao organizator prvog grend slema sezone, uputio je mejl Savjetu profesionalnih teniserki, u kojem piše da će nevakcinisanim teniserima i teniserkama biti dozvoljen ulazak na najmanji kontinent i nastup u Melburnu.

U pismu se obavještava Savjet igračica da će nevakcinisani po dolasku morati da provedu 14 dana u strogom karantinu, kao što je slučaj bio i prošle godine.

Teniski savez Australije je uputio i molbu da se ova informacija čuva kao povjerljiva, dok je Savezna vlada Australije ne bude zvanično objavila. Uprkos tome, ova zvanična korespondencija je procurila u medije.

Mjesecima se već spekuliše da bi, zbog toga što odbija da kaže da li je vakcinisan, rekorder Australian opena sa osam titula Novak Đoković mogao da propustio turnir, a to ne želi da govori ni osvajač US opena i finalista ovogodišnjeg turnira u Melburnu, Danil Medvedev.

Sada se sve mijenja, a na jutrošnjoj konferenciji za medije ministar sporta australijske države Viktorija, čiji glavni grad je Melburn, kazao je da to još nije konačno i da se ne može sa sigurnošću tvrditi da će nevakcinisani moći da igraju.

Ministar zdravlja Viktorije Martin Foli je bio nešto pomirljiviji, rekavši da vlada ove države ne izdaje vize niti kontroliše granicu, već su te ingerencije u nadležnosti Savezne vlade Australije.

Bonus video: