Đokoviću odbijena viza, mora da napusti Australiju

Đoković neće imati priliku da u Melburnu ove godine stigne do rekordnog 21. grend slema

46575 pregleda 765 reakcija 208 komentar(a)
Đoković, Foto: Reuters
Đoković, Foto: Reuters

Australijske vlasti nijesu dozvolile Novaku Đokoviću ulazak u zemlju.

Informaciju je prenio novinar portala The Age, Pol Sakal.

Đokovićeva viza je odbijena i očekuje se da najbolji teniser svijeta uskoro napusti Australiju. Novakovi advokati pokušavaju da ospore ovu odluku i uložiće žalbu, a ako žalba bude odbijena Đoković će biti protjeran.

Odluka je donijeta, jer australijske vlasti imaju rezervu prema validnosti dokaza, koji potvrđuju Đokovićevo izuzeće za vakcinaciju. O tome je i ranije danas pisao Sakal.

''Mi ćemo osigurati da se oni, koji stignu na našu granicu, pridržavaju naših zakona i zahtjeva za ulazak. Takođe, možemo potvrditi da gospodin Đoković nije dostavio odgovarajuće dokaze kako bi ispunio uslove za ulazak u Australiju te mu je viza naknadno otkazana'', stoji u saopštenju australijske granične policije.

Đoković je sedam sati bio u pritvoru čekajući odluku australijskih vlasti. Čuvala ga je policija, a mobilni telefon mu je oduzet.

"Osobe, koje nisu državljani Australije, a koji nemaju važeću vizu, ili im je viza poništena biće protjerani iz Australije", piše u saopštenju.

Najbolji teniser svijeta danas je stigao na aerodrom, ali mu ulazak u Australiju nije dozvoljen, jer je njegov tim aplicirao za pogrešnu vizu, koja ne podržava medicinsko izuzeće za vakcinaciju.

Granična patrola kontaktirala je vladu Viktorije, koja je dala medicinsko izuzeće Novaku, kako bi im zatražili pismeni zahtjev da puste Đokovića, ali do toga na kraju nije došlo.

"Moje mišljenje je da svaki pojedinac koji dolazi u Australiju mora da poštuje naše zakone i procedure za ulazak u zemlju. Novak Đoković - ako nije vakcinisan - mora da pruži adekvatne dokaze o izuzeću od vakcinacije. Sada čekamo njegov iskaz i kakve dokaze će ponuditi da iz medicinskih razloga nije mogao da bude vakcinisan. Ako ti dokazi nisu zadovoljavajući, onda će biti tretiran kao svaka druga osoba i biće u sljedećem avionu za povratak kući", rekao je ranije danas australijski premijer Skot Morison.

Đoković je devet puta u karijeri osvajao Australijan open, planirao je da u Melburnu stigne do 21. grend slema, ali će na tu šansu čekati makar do Rolan Garosa.

Bonus video: