Dok saga Đoković - Australija još traje: Šta će biti tokom i nakon Ozi opena?

Ako mu bude omogućeno da igra, kakav će biti Đokovićev odnos sa omiljenim turnirom? Kako će ga dočekati publika? Kakve je posljedice ostavila tortura kroz koju je prošao? Da li će, nevakcinisan, moći da uđe u druge zemlje i igra neke druge turnire?

38022 pregleda 31 reakcija 24 komentar(a)
Đoković, Foto: Reuters
Đoković, Foto: Reuters

Prava sapunica, telenovela, koja je minulih dana do temelja uzdrmala sportski i teniski svijet, još nije dobila epilog.

Teoretski, moguć je i najdramatičniji mogući scenario: da Novak Đoković počne Australian open, odigra jedno ili dva kola, a onda da bude deportovan iz zemlje kengura i diskfalifikovan sa daljeg takmičenja ako australijski ministar za imigracije Aleks Houk uspije narednih dana da dokaže da je najbolji svjetski teniser podnio lažne putne deklaracije (odnosno, da je u periodu od 14 dana prije dolaska u Australiju putovao u druge zemlje, iako je označio da nije) kako bi nevakcinisan dobio australijsku vizu.

Jedan od najvećih tenisera svih vremena i 20-ostruki grend-slem šampion prethodno je držan četiri dana u hotelu za imigrante u Melburnu, jer su mu granične vlasti poništile vizu. Sud je potom odlučio da "nadjača" tamošnju Vladu i omogući 34-godišnjem Beograđaninu da krene u pohod ka 10. trofeju na Ozi openu, ali ne i da stavi tačku na cijelu slučaj, jer australijska Vlada u ministru za imigaciju ima još jednog "aduta".

Šta god da se desi - a jasno je da su ovo dani koji će se dugo pamtiti i koji će na neki način promijeniti sport, koji će imati posljedice, samo se još ne zna kakve - aktuelno je i pitanje: šta nakon Melburna?

Niti je ovo posljednji teniski turnir, nije ni posljednji Australian open, a pandemija koronavirusa traje povećanom žestinom.

Nije ni Đoković jedini sportista, ni jedini teniser, koji ne želi da se vakciniše.

Da li će druge zemlje spriječiti Noleta da pređe granice ako ne bude vakcinisan? Može li to da ga spriječi da igra na drugim grend slem turnirima?

Kakvu će, na kraju, ova saga imati posljedicu na fizičku i psihološku pripremu branioca titule dok juri rekordnu 10. titulu u Melburn parku?

I dalje je prvi favorit za titulu

Iako još nije stoprocentno sigurno ni da li će početi, ni da li će završiti turnir, Novak je prvi favorit na kladioničarskim listama.

Bukmejkerska kuća "Betfair", na primjer, kvotu da Novak osvoji 10. Ozi open vrednuje sa 2,7. Drugi favorit je Danil Medvedev (3,5), treći Aleksander Zverev (5)...

Ovoliki (nikad veći) koeficijent pred Đokovićev nastup u Melburnu nije samo zbog toga što bi u slučaju deportacije opklada bila gubitna, već i zbog toga što je "maltretiranje" kroz koje je prošao vjerovatno uticalo na njegovo fizičko i psihološko stanje pred velike napore koji ga čekaju.

A u vrhunskom tenisu, na ovom nivou, odlučuju sitnice.

Đokovićev meč prvog kola na programu je početkom naredne sedmice - u ponedjeljak ili utorak. Prethodno, već za dva dana (četvrtak) saznaće i ime protivnika.

Nakon što mu je ukinuta viza, Nole je odlučio da ostane u Australiji kako bi se borio za svoja prava. To je značilo da je morao da ostane četiri noći u imigracionom pritvorskom hotelu, prilično ozloglašene reputacije.

Sada mora da nadoknadi nekoliko dana bez treninga - teško da je i mogao da vježba u objektu u kojem su sobe opisane kao "kovčezi".

A kada turnir počne, osim sa rivalima, vjerovatno će morati da se suoči sa neobičnom atmosferom na tribinama (kako će ga tretirati domaća publika?), ali i sa novinarima - čekaju ga, izvjesno je, mnoga neugodna pitanja o cijelom slučaju, o vremenskoj liniji događaja - gdje je bio 16, 17, 18. decembra...

Nole je, u prošlosti, ne samo navikao na "neprijateljski" tretman publike - već mu je često to davalo i dodatnu snagu, ali biće ovo atmosfera i sveukupni društveni ambijent sa kakvim se još nije suočio.

"Happy-slam" - kakav će biti odnos Đokovića sa Australijom?

Đoković je mnogo puta do sada govorio da je Australian open njegov omiljeni grend-slem turnir, takozvani "happy-slam" - uostalom, u Melburnu je osvojio nestvarnih devet titula, a samo Rafa Nadal na nekom od četiri najveća turnira ima bolji rezultat (13 titula na Rolan Garosu).

Uvijek je pričao da se u Melburn parku osjeća kao kod kuće, a vjetar u leđa daje mu i veliki broj srpskih navijača - Srba koji žive i rade u Australiji.

Izvršni direktor Tenis Australije, Kreg Tili je, takođe, izgradio vrlo čvrst odnos sa Novakom, ali se nakon cijelog skanadala, neprimjerenog odnosa graničnih vlasti prema teniskom asu, oglasio tek četvrti dan.

"Cijela zabuna je nastala zbog 'konfliktnih informacija' u promjenjivom okruženju", kazao je Tili, negiravši da je Tenis Australija namjerno obmanuo igrače koji su tražili izuzeće od vakcinacija.

Jasno je da je Đoković - uz sve greške koje je pravio - i velika žrtva političke igre, predstojećih izbora u Australiji i nezadovoljstva tamošnjeg stanovništva rigoroznim kovid-mjerama, pa njegov odnos sa "teniskim vlastima", koje su mu i dale izuzeće koje nije prihvatila vlada - ne bi trebalo da bude narušen.

Ipak, nemoguće je da cijela afera nije ostavila posljedice, čak i na psihološku gromadu kakva je Novak Đoković, igrača koji je spreman da ostane skoncentrisan i u najtežim trenucima, na najvećim mečevima.

Zato svi jedva čekaju da vide (da li će vidjeti ove godine?) kakav će biti njegov odnos sa publikom, uopšte Australian openom.

"Volim vas svake godine sve više i više. Ova ljubavna afera se nastavlja", poručio je publici prije nekoliko godina, prilikom podizanja jednog od devet pehara u Melburnu.

Ova godina je, međutim, jako specifična.

Kakav će biti odnos sa igračima?

Još jedno, veliko pitanje.

I dok je Novak minulih dana uglavnom dobijao podrške od kolega, tenisera, ali i ostalih sportista ("osvoji 10. titulu i ne vraćaj se tamo više", ispalio je Amerikanac Džon Izner), bilo je i drugačijih komentara.

Rafa Nadal je, na primjer, prije nego što je dao podršku Đokoviću u cijeloj borbi poručio da je "sve mogao da izbjegne, samo da se vakcinisao", dok je Mađar Martin Ficovič, Noletov čest protivnik na grend-slemovima, danas izjavio: "Nevakcinisanom mu nije mjesto ovdje".

Južnoafrikanac Kevin Andreson, nekada peti igrač svijeta, rival Đokovića u finalu Vimbldona 2018., kazao je za BBC da je reakcija među igračima na Novakov slučaj - pomiješana.

Prisjetio se i razgovora sa jednim igračem - nije želio da ga imenuje, vrhunskim takođe - koji mu je pričao o "teškom vremenu" nakon što je primio vakcinu.

"Cijeli život je bio osjetljiv na vakcine i morao je da se dobro psihološki pripremi da bi ih primio - a sve zbog toga da bi mogao da putuje i igra tenis na najvećim trunirima", rekao je Anderson.

"Teško je slušati neke od ovih priča, a zatim čuti Novakov stav, u smislu načina na koji nije vakcinisan, i njegovog slijeda događaja kada je očigledno bio pozitivan. To mi postavlja nekoliko pitanja i neki igrači to vide na isti način", kazao je Anderson, uz poruku da će turnir, bez sumnje, biti bolji sa Đokovićem.

Šta je sa ostalim turnirima?

Đoković, što je prilično jasno, s obzirom na to da pandemija donosi veliku neizvjesnost, još nije objavio raspored turnira na kojima će da nastupi.

Pitanje je i na kojima će zaista moći da igra. Jasno je da će nevakcinisan imati poteškoće i da uđe u druge zemlje.

Naprimjer, nakon Australian opena, prvi jači turniri igraće se u martu - u Americi, gdje su na programu možda i najpolularniji mastersi u Majamiju i Indijan Velsu.

Prema američkom Stejt dipartmentu, oni koji nisu državljani SAD moraju biti u potpunosti vakcinisani da bi putovali u Sjedinjene Američke Države.

Đoković, da se tu turniri igraju sada, najvjerovatnije ne bi mogao nevakcinisan da uđe u SAD. Ili bi tražio izuzeće?

"Putnici stranih država koji putuju u SAD moraće da budu potpuno vakcinisani i da dostave dokaz o statusu vakcinacije prije nego što se ukrcaju u avion za let za Sjedinjene Države, uz samo ograničene izuzetke", navodi se.

U septembru je u Americi i najveći turnir, US open.

A nakon Majamija i Indijan Velsa, slijedi potom sezona šljake, turniri u Madridu i Rimu, uz vrhunac na Rolan Garosu.

Trenutne mjere u Španiji, Italiji i Francuskoj omogućavaju ulazak u te zemlje i nevakcinisanim licima, uz negativne PCR testove, potencijalno i period karantina, ali stvari mogu i da se promijene.

Posebno zbog toga što je francuski predsjednik Emanuel Makron nedavno rekao da želi da "oteža život nevakcinisanim ljudima".

Slijedi potom Vimbldon, u julu - vrhunac sezone - a nevakcinisane osobe po aktuelnim mjerama mogu ući u Englesku, ali moraju da prođu 10 dana karantina i da imaju potom niz negativnih PCR testova.

I tu bi, međutim, stvari mogle da se promijene dok hara omikron soj koronavirusa i remeti raspored brojnih sportskih događaja.

Na kraju, za 12 mjeseci, igraće se novi Australian open, a malo ko vjeruje da će pandemija i potreba za vakcinisanjem baš tako brzo prestati.

Bonus video: