Hronologija 30 Đokovićevih dana: Navijanje u Pioniru, neodgovorno ponašanje, agonija u Melburnu...

Glavne epizode slučaja Đoković

10705 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Australijska vlada u petak je drugi put poništila vizu Novaku Đokoviću, odlukom koju je ministar za imigracije Aleks Houk donio na osnovu "javnog interesa".

Ovo su glavne epizode slučaja Đoković.

14. decembar

Đoković dolazi na košarkašku utakmicu Crvene zvezde i Barselone u Beogradu.

16. decembar

Dva dana nakon što je bio na košarkaškoj utakmici u Beogradu s nekoliko osoba koje su tada bile pozitivne, Đoković je testiran na koronavirus. O pozitivnom je rezultatu obaviješten istog dana uveče, na laboratorijskom nalazu piše da je izdat u 20.19 sati. U istom danu i u sljedeća dva dana, Đoković je učestvovao na najmanje četiri javna događaja.

17. decembar

Đoković je dijelio pehare najboljim mladim teniserima. Pritom je od Teniskog saveza Beograda primio i ikonu Bijelog Anđela.

18. decembar

Još u Beogradu radi intervju i fotografiše se za francuski sportski dnevnik L'Ekip, kada zna da je pozitivan.

"Nisam želio da iznevjerim novinara, ali sam se pobrinuo da poštujem socijalnu distancu i nosim masku," kazao je priznavši da je to bila greška.

31. decembar

Đoković počinje da trenira u Marbelji.

4. januar

Đoković, koji nikada nije komunicirao o svom vakcinalnom statusu, na društvenim mrežama objavljuje da je dobio "medicinsko izuzeće" za nastup na Australijan openu. Đoković na Instagramu objavljuje potvrdu o izuzeću, uključujući i fotografiju sa aerodroma.

Predsjednik Tenis Australije Kreg Tajli kaže da Đoković nije imao poseban tretman, već da su odluku donijele dvije nezavisne medicinske komisije.

5. januar

Stiže u u Melburn u večernjim satima, ali ima problema s ulaskom u zemlju jer nije ispunio ispravan obrazac za traženu vizu. Australijski premijer Skot Morison, još dok je Đoković na putu, traži od Đokovića dokaz da je "medicinsko izuzeće" koje ima opravdano, a u suprotnom će biti poslan "prvim avionom kući".

Dan ranije Morison je rekao da je Đokovićev status stvar između njega i Vlade Viktoirije.

6. januar

Zvaničnici graničnih snaga odbili su Đokovićev zahtjev za ulazak u Australiju i poslali ga u imigracijski pritvor. Prvi teniser svijeta kasnije je premješten u imigracioni hotel. Igrač podnosi pravnu žalbu protiv ove odluke.

8. januar

Njegovi advokati tvrde da mu je odobreno izuzeće od vakcinacije jer je bio pozitivan 16. decembra.

10. januar

Sudija Entoni Keli naređuje hitno puštanje Đokovića na slobodu. Najveći argument bila je nedosljednost državnih vlasti oko izdavanja, a potom poništavanja iste vize na ulasku u zemlju.

Keli je presudio da nije bilo valjanog razloga zbog kojeg bi predstavnici granične kontrole zabranili Đokoviću ulazak u Australiju te naložio njegovo puštanje iz imigracionog pritvora u roku od 30 minuta.

Državni advokat upozorava, međutim, da ministar imigracija Aleks Houk "zadržava pravo" da Đokoviću uskrati vizu.

Predsjednik Tenis Australije Kreg Tajli brani svoju federaciju od kritika da je obmanuo igrače oko propisa za ulazak u zemlju, rekavši da je vlada 'odbila' da provjeri valjanost medicinskih izuzeća prije njihovog dolaska.

11. januar

Đoković nastavlja s treninzima

12. januar

Đoković u izjavi na Instagramu osuđuje "dezinformacije" o svom pojavljivanju u javnosti nakon pozitivnog testa 16. decembra i daje svoju hronologiju događaja.

Budući da je po dolasku u Australiju pogrešno izjavio da nije putovao tokom prethodnih 14 dana, priznaje "sigurno ne namjernu ljudsku pogrešku" od strane svog "agenta".

13. januar

Australijska vlada u petak je drugi put poništila vizu Novaku Đokoviću.

Bonus video: