Đoković večeras na prvom saslušanju, advokati ističu: Nerazumna odluka ministra

Ministar za imigracije Aleks Houk poništio je danas Đokovićevu vizu, čime je praktično naložio deportaciju iz zemlje, ali su advokati prvog tenisera svijeta najavili žalbu.

22341 pregleda 59 reakcija 30 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novak Đoković neće biti deportovan iz Australije dok traje sudski proces, a neće biti pritvoren do subote, kada bi trebalo da se pojavi na saslušanju u sudu.

Đoković će večeras u 22 sata po našem vremenu (8 ujutro po australijskom) dati izjavu u imigracionoj kancelariji.

Do tada će boraviti u hotelu u kome se sada nalazi, a nakon toga moguće je da se vrati u imigracioni pritvor.

Đokovićev advokat tražio je od sudije da teniser bude na slobodi dok sud ne donese odluku o žalbi.

"Ne bi bilo dobro da Đoković sjutra ponovo bude pritvoren i da se ponovo pravi medijski cirkus na 24 sata prije novog suđenja", kaže Vud.

Ministar za imigracije Aleks Houk poništio je danas Đokovićevu vizu, čime je praktično naložio deportaciju iz zemlje, ali su advokati prvog tenisera svijeta najavili žalbu.

Zbog toga je po hitnom postupku zakazano saslušanje kod sudije Entonija Kelija, koji je u ponedjeljak poništio prvobitnu odluku o oduzimanju vize Đokoviću po slijetanju u Melburn.

"Greška ministra je sljedeća, on u obzir uzima samo mogućnost da se izazove antivaksersko raspoloženje. Protjeraće se čovek koji je poznat, koji je neznatan zdravstveni rizik, postoji opcija da mu se ugrozi karijera i na tri godine da ne igra ovdje. Ministar ne razmatra kakav će ovo efekat imati sa druge strane, što je nerazumno, on je samo želio da minimizuje antivakserski sentiment", rekao je Đokovićev advokat Nik Vud, smatrajući da je ministar samo želio da minimizuje štetu iz političkog ugla, naglasivši da će tražiti da se poništi odluka ministra.

Vud je naglasio da je odluka ministra donijeta u 18 sati i tri minuta u petak, što je, takođe, nerazumno.

„Mi smo tu gdje jesmo zbog vremena koje je ministar oduzeo. Radimo najbrže što možemo", rekao je Vud.

On želi da bude siguran da postoji epilog na sudu koji će osigurati da Đoković može da igra u ponedjeljak uveče, ako, kako je rekao, sve prođe po planu.

Bonus video: