"Đoković je opasnost za javni red i javno zdravlje"

"Houk, međutim, priznaje da je nevakcinisani Đoković ušao u Australiju uz važeći medicinski izuzetak i da predstavlja mali rizik od zaraze virusom i prenošenja na druge zbog nedavne infekcije", navodi se u izvještaju, koji objavljuje dnevni list "The Age"

24161 pregleda 481 reakcija 48 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

"Novak Đoković je nevakcinisana osoba visokog profila, čije bi prisustvo tokom dvije sedmice Australijan opena moglo da ugrozi živote i građanski poredak povećanjem raspoloženja protiv vakcinacije i nepoštovanjem pravila kovid-19".

To piše u izvještaju Aleksa Houka, ministra za imigraciju, koji je ranije danas donio odluku, na osnovu diskrecionog prava, da prvom teniseru svijeta uskrati vizu za boravak u Australiji.

"Houk, međutim, priznaje da je nevakcinisani Đoković ušao u Australiju uz važeći medicinski izuzetak i da predstavlja mali rizik od zaraze virusom i prenošenja na druge zbog nedavne infekcije", navodi se u izvještaju, koji objavljuje dnevni list "The Age".

Vlada, dakle, nije ni dovodila u pitanje njegovo medicinsko izuzeće, piše list, te konstatuje da "slučaj sada ide na Savezni sud u nedjelju na dramatično novim osnovama".

"Detaljni razlozi ministra Houka za njegovu odluku da otkaže Đokovićevu vizu drugi put od njegovog dolaska u Australiju 5. januara prikazuju devetostrukog pobjednika Australijan opena kao prijetnju i javnom zdravlju i javnom redu.

Ministar opisuje Đokovića kao 'nevakcinisanu osobu visokog profila' koja je javno pokazala da se protivi dobijanju vakcine i demonstrirala očigledno nepoštovanje osnovnih pravila o kovidu, kao što je izolacija nakon pozitivnog testa.

S obzirom na Đokovićev status visokog profila i poziciju uzora u sportskoj i široj zajednici, njegovo stalno prisustvo u Australiji može podstaći slično zanemarivanje predostrožnosti nakon prijema pozitivnog testa na kovid-19 u Australiji“, napisao je Houk.

„Naročito, njegovo ponašanje može podstaći ili uticati na druge da oponašaju njegovo prethodno ponašanje i ne poštuju odgovarajuće zdravstvene mjere nakon pozitivnog testa na kovid-19, što samo po sebi može dovesti do prenošenja bolesti i ozbiljnog rizika po njihovo zdravlje i zdravlje drugih ljudi″, navodi Houk, očigledno misleći na to što je Đoković po dobijanju pozitivnog testa u Beogradu bio na javnim skupovima.

„Pored toga, smatram da stalno prisustvo gospodina Đokovića u Australiji može dovesti do porasta raspoloženja protiv vakcinacije stvorenog u australijskoj zajednici, potencijalno dovesti do porasta građanskih nemira kakve su ranije bili u Australiji, sa skupovima i protestima koji bi mogli sami biti izvor prenošenja zaraze", navodi Houk.

Bonus video: