Medvedev: Zašto je Novaku oduzeta viza? Osaka: Pomalo je tužno

"Neću lagati, to je bilo u svim vijestima posljednjih nekoliko sedmica. O tenisu se nije dovoljno govorilo, što je šteta", izjavio je Stefanos Cicipas novinarima u Melburn parku, dva dana prije početka turnira.

16618 pregleda 4 komentar(a)
Medvedev, Foto: Reuters
Medvedev, Foto: Reuters

Učesnici Australijan opena umorni su od sage o Novaku Đokoviću koja je zasjenila prvi ovogodišnji Grend Slem i žele da se tenis vrati u centar pažnje.

Prije početka turnira u potpunosti je dominirala borba prvog igrača svijeta da nastupi u Melburnu Parku, suočen s odlukom australijske vlade da ga deportuje nakon što mu je dvaput ukinula vizu.

"Neću lagati, to je bilo u svim vijestima posljednjih nekoliko sedmica. O tenisu se nije dovoljno govorilo, što je šteta", izjavio je Stefanos Cicipas novinarima u Melburn parku, dva dana prije početka turnira.

"Cijela ova situacija oduzela je mnogo pažnje sa nas takmičara", rekao je novinarima australijski igrač broj jedan Aleks de Minor, 32. nosilac.

"Osjećaj je kao da nam se oduzima takmičenje za koje samo želimo da počne. Samo želimo da igramo i takmičimo se."

De Minaur je odbio da kritikuje Đokovića, ali je rekao da je njegova odluka da se ne vakciniše u suprotnosti s onim što su obični Australijanci morali da prođu.

"Australijanci su prošli kroz mnogo toga. Bilo im je jako teško. Napravili su puno da zaštite sebe i svoje granice. Sve je na njemu, njegovim izborima i procjeni", dodao je.

“Pretpostavljam da ćemo sjutra znati da li će Novak igrati i da ćemo znati nešto više o slučaju jer je nekoliko različitih odluka donijeto u posljednje vreme. U Australiji smo i ovdje važe njihova pravila. Koliko ja znam, ako imaš validno izuzeće da budeš u zemlji, onda možeš da igraš. Ako ne, svaka država može da ti zabrani ulazak”, rekao je Medvedev i dodao:

“Zašto mu je ukinuta viza? Nigdje nisam pročitao zašto. To je ono što me zanima. Da li je to samo ministar rekao? Ima li pravni razlog? Valjda ćemo više znati poslije žalbe”, dodao je Medvedev.

Prvakinja Australijan opena Naomi Osaka kazala je pak da je odluka o Đokoviću na vladi, a ne na igračima. Izrazila je suosjećanje s Đokovićem, te se prisjetila svoje situacije kada je bila u središtu pažnje zbog povlačenja s Rolan Garosa nakon svađe s organizatorima zbog medijskih obaveza.

"Mislim da je to nesretna situacija. On je tako sjajan igrač i pomalo je tužno. Znam kako je biti u njegovoj situaciji, kad vas pitaju o toj osobi, vidjeti komentare drugih igrača, to nije najbolja stvar. Pokušavam ostati pozitivna", izjavila je Osaka.

Bonus video: