Ovo je lov na vještice, Đokoviću prijeti deportacija samo zato što je poznat

Pol Meknami je dvostruki šampion Australijan opena u dublu, polufinalista u singlu i 12 godina direktor tog Grend slema

17467 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Đoković na putu ka pritvoru, Foto: Reuters
Đoković na putu ka pritvoru, Foto: Reuters

Australijanci većinom ne žele Novaka Đokovića u Melburnu, ali ima i onih koji smatraju da je slavni teniser velika žrtva nepravde.

Jedan od njih je Pol Meknami, dvostruki šampion Australijan opena u dublu, polufinalista u singlu i 12 godina direktor tog Grend slema.

On je u kolumni za australijski “The Age” potpuno stao na stranu Đokovića.

“Po meni se eventualno slanje kući jednog od najboljih sportista na svijetu svodi na jednostavan razlog što se sada zna da nije vakcinisan, a pošto je tako javna ličnost, to ga je učinilo lakom metom. U suprotnom, ovo što izgleda kao lov na vještice se ne bi dogodilo.

Kada se ukrcao u avion za taj dug let za Australiju, imao je sve razloge da vjeruje da ima pravo da uđe. Ipak, za razliku od ostalih igrača i zvaničnika koji su stigli prije njega sa istim medicinskim izuzećem (uključujući, po mom mišljenju, veoma loše tretiranu češku igračicu Renatu Voračovu), on je bio taj koji je bio priveden. Ono što je pozitivno je to što je lokacija njegovog pritvora bacila svjetlo na tretman izbjeglica.

Važno je napomenuti da je savezna vlada sada prihvatila da je njegovo medicinsko izuzeće validno, da postoji samo zanemarljiv zdravstveni rizik, i dalje navodeći u sudskim dokumentima da je on 'osoba sa dobrim ugledom poznata po svojoj filantropiji'.

Važno - ako imate isto medicinsko izuzeće ovdje u Viktoriji kao i Đoković, možete dobiti posao, ili možete da radite ili prisustvujete Australijan openu.

Novi sudski spor će se zasnivati na potpuno novim osnovama, pri čemu će ministar za imigraciju reći da 'kao nevakcinisana osoba visokog profila... stalno prisustvo gospodina Đokovića u Australiji može dovesti do povećanja raspoloženja protiv vakcinacije u australijskoj zajednici, što potencijalno dovodi do porasta građanskih nemira kakve su ranije iskusili u Australiji sa skupovima i protestima koji sami po sebi mogu biti izvor prenošenja zaraze'.

Mnogi kažu da već nije deportovan samo zato što se zove Novak Đoković, a u stvari je suprotno, jer mu prijeti deportacija samo zato što je uticajna osoba visokog profila.

Đoković nije 'anti-vakser', o čemu se naširoko govori. Otvoreno je rekao da njegova djeca dobijaju razne vakcine. On je lično donirao milione dolara bolnicama i borcima koji se bore pod teretom kovid-19 u Srbiji, Španiji i Italiji.

Obezbijedio je i platio besplatne vakcinacije na dva ATP i jednom WTA turniru u Beogradu, kako bi igračice i treneri mogli da budu duplo vakcinisani, kao i mnogi. Da li je neko pričao o tome ovdje?

On iz sopstvenog iskustva sa alergijama i ishranom ima stav kakav ima. Jednostavno rečeno, on želi posljednju riječ o tome šta ulazi u njegovo tijelo. Kao broj 1 u visoko konkurentnom globalnom sportu, ko može da ga krivi? Dakle, on je zapravo samo za izbor.

S druge strane, Đoković je, nakon što je saznao da je pozitivan, iako maskiran i socijalno distanciran, ipak naglašeno pogriješio kada je dao intervju jedan na jedan 18. decembra. Međutim, javno je zažalio i priznao tu grešku. Takođe, dugo vremena nije želio ni da otkrije svoj status. Teško da je stav nekoga za koga se tvrdi da je antivakker.

Dalje, mogao je da kaže da je sve to što se događa preteško, da se dogovori, da ne bi bilo daljeg pritvora ili dugoročnih posljedica, i da pobjegne iz Australije odmah. Odlučio je da ostane pri svom stavu i da se bori, i ponovo je priveden uoči meča u prvom kolu. Veoma ga poštujem zbog toga”, napisao je Meknami.

Bonus video: