Đoković protiv Australije, završni čin

Prvi teniser svijeta dobio je jednu pravnu bitku sa državom, ali mu je ministar za imigracije Aleks Houk, koristeći diskreciono pravo, uprkos odluci suda oduzeo vizu za boravak u Australiji

28268 pregleda 69 reakcija 32 komentar(a)
Novak Đoković odlazi na sud, Foto: Reuters
Novak Đoković odlazi na sud, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.01.2022. 01:29h

U toku je završni čin desetodnevne drame, koja je uzburkala i podijelila sportski, i ne samo sportski svijet.

Novak Đoković, prvi teniser svijeta dobio je jednu pravnu bitku sa državom, ali mu je ministar za imigracije Aleks Houk, koristeći diskreciono pravo, uprkos odluci suda oduzeo vizu za boravak u Australiji.

Đokovićev advokatski tim je uložio žalbu, a usvojen je njihov zahtjev da odluku ne donese jedan sudija, već tročlano vijeće.

Houk je odluku o ukidanju vize donio uz objašnjenje da je "Novak Đoković nevakcinisana osoba visokog profila, čije bi prisustvo tokom dvije sedmice Australijan opena moglo da ugrozi živote i građanski poredak povećanjem raspoloženja protiv vakcinacije i nepoštovanjem pravila kovid-19".

"Izbacivanje Đokovića iz države bi još više pojačalo antivakserski pokret. Znači, država bi dobila kontraefekat. Svi protesti, koji bi se mogli dovesti u vezu sa anti-vakserskim grupama, dogodili su se zbog toga što je Đokoviću uskraćena viza ", naveo je na saslušanju, između ostalog, Nikolas Vud, jedan od advokata Novaka Đokovića.

"Đoković je igrao na više turnira otkako je buknula pandemija kovida. Čak i na prošlogodišnjem Australijan openu. I ne postoji nikakav dokaz da je njegovo prisustvo na tim turnirima podgrijavalo antivaksersko raspoloženje u tim državama. Siguran sam da bi se pojavio cijeli 'rezervoar dokaza' da se tako nešto dogodilo", kazao je Vud.

Ministar je opisao Đokovića kao osobu koja je javno pokazala da se protivi dobijanju vakcine i demonstrirala očigledno nepoštovanje osnovnih pravila o kovidu, kao što je izolacija nakon pozitivnog testa.

Đokovićev advokat je naglasio da Đoković ni u jednom momentu nije rekao da je antivakser, već da je rekao da želi da bude slobodan u izboru šta će da radi sa svojim tijelom, kao i da ne želi da ga neko obavezuje da se vakciniše da bi mogao da igra turnire, što Houk nije naveo u obrazloženju, u kome je kao dokaz citirao priložio članak BBC-ja.

„Jedini dokaz na koji se ministar poziva je tekst BBC-ija. To jr elementarna greška“, podvukao je Vud.

Ministar Houk je u izvještaju naveo i da je Đoković ušao u Australiju uz važeći medicinski izuzetak i "da predstavlja mali rizik od zaraze virusom i prenošenja na druge zbog nedavne infekcije".

Odbrana je na Sudu kazala da je dostavila dodatna dokumenta ministru Houku u kojima je obrazloženo zdravstveno stanje Novaka Đokovića, zbog čega ne može da se trenutno vakciniše, a da je Houk na to odgovorio da nije ljekar i da nije ni pročitao te dokumente

Odluka će biti donijeta vjerovatno u noći između subote i nedjelje po našem vremenu.

Ukoliko bi izgubio pred Saveznim sudom, Đokoviću bi posljednja opcija bila da traži saslušanje pred najvišom sujdskom instancom u zemlji – Vrhovnim sudom.

Međutim, Vrhovni sud ima pravo da ne prihvati slučaj, a i da prođe zahtjev za žalbom bilo bi potrebno vrijeme, i vjerovatno bi srpski teniser morao da bude sve vrijeme u pritvoru, odnosno, ne bi dobio dozvolu da igra na AO.

Đoković je, podsjetimo, u Australiju doputovao 6. januara, na osnovu medicinskog izuzeća, ali mu je zahtjev za ulazak u Australiju odbijen kada je sletio u Melburn, pa je prvo poslat imigracioni pritvor, a zatim u imigracioni hotel, gdje je boravio do 10. januara.

Nakon odluke sudije Entonija Kelija da mu se odobri viza, prvi teniser svijeta trenirao u Melburn parku, sve dok mu ministar Houk nije drugi put oduzeo vizu...

Bonus video: