Đoković: Jako sam razočaran, treba mi vremena za dodatni komentar

Novak Đoković neće braniti titulu jer je opasan po australijsku zajednicu

33839 pregleda 172 reakcija 150 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novak Đoković je izgubio sudski spor i moraće napustiti Australiju. Srpski teniser obratio se kratko preko svojih advokata.

"Jako sam razočaran odlukom. Uzeću neko vrijeme za odmor i oporavak prije nego što dam neki dodatan komentar na ovu temu", poručio je Đoković.

Potom dodao: "Neprijatno mi je što je fokus proteklih nedjelja bio na meni i nadam se da sada svi možemo da se fokusiramo na igru i turnir, koji volim! Poželio bih igračima, zvaničnicima turnira, volonterima i navijačima sve najbolje".

"Na kraju, želio bih da se zahvalim porodici, prijateljima, timu, navijačima i mojim sunarodnicima Srbima na kontinuiranoj podršci. Bili ste mi veliki izvor snage. Naravno da poštujem odluke suda i da ću sarađivati sa graničnom policijom oko mog napuštanja Australije".

Njegov PR tim je saopštio kasnije da više davati izjave dok se ne završi turnir u Melburnu.

Predsjednik tročlanog vijeća Džejms Alsop, Entoni Besanko i Dejvid O’Kalahan su nakon tri sata razmatranja donijeli jednoglasnu odluku.

Vlada je preko Stefena Lojda, pravnog savjetnika, zastupala stav da prisustvo Đokovića može dovesti do porasta raspoloženja protiv vakcinacije u Australiji, te dovesti do novih potresa i protesta.

Đokovićev advokatski tim je sve to odbacio bazirajući odbranu u tri tačke sa osnovnom da deportacija baš može izazvati ponašenje kakvo ne želi Vlada.

Đoković je prvobitno dobio spor pred državom Viktorija, jer premijer Skot Morison očito nije znao nadležnosti u državi.

"Vlasti Viktorije su mu omogućile izuzeće da dođe u Australiju, a mi onda postupamo u skladu s tom odlukom”, rekao je Morison da bi nakon reakcije javnosti promijenio stav, tvrdeći da su vize u nadležnosti federalnih vlasti.

Objavljujući odluku, Alsop je rekao da slučaj nije uključivao žalbu na odluku Vlade, već zahtjev da sud preispita zakonitost te odluke - je li bila iracionalna ili pravno nerazumna.

Rekao je da funkcija suda nije odlučivanje o mudrosti odluke, ali da će u narednim danima obrazložiti presudu.

Bonus video: