tenis

Sud objavio detalje odluke da se Đoković deportuje

U odluci se navodi da je Đoković bio opasnost po zdravlje i red, javni interes

16634 pregleda 60 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Savezni sud Australije jutros je u 106 stavki detaljno obrazložio presudu kojom je Novaku Đokoviću ukinuta viza i onemogućeno učešće na prvom gren slemu u sezoni.

Sud je obrazložio sve detalje - od trenutka kada je prvom igraču svijeta 18. decembra izdata, kako se navodi, viza za prvremene djelatnosti klase GG, pokdlase 408 u cilju učešća na Otvorenom prvenstvu Australije do presude vrhovnog sudije Džejmsa Alsopa, odnosno tročlanog vijeća da mu se ukine viza 16. januara.

U odluci se navodi da je Đoković bio opasnost po zdravlje i red, javni interes.

"Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrješenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio. Očigledno su pažljivo sastavljeni," navodi se u saopštenju suda.

Đoković je deportovan poslije 11 dana.

"Sud nema sumnje da je u vezi sa pitanjem od visokog javnog značaja, posvećena pažnja formulisanju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebalo da razmotri stvar i dovrši i dostavi razloge. Ipak, treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih djelova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes."

Parlament je, navodi se, "jasno stavio do znanja u članu 116 da ministar može da poništi vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u Australiji može da predstavlja rizik po zdravlje ili red australijske zajednice."

"Ministar ovaj stav ima po osnovama za koje se ne može reći da su iracionalne ili nelogične ili da nijesu zasnovane na relevantnom materijalu. Ovlašćenje za ukidanje vize uslovljena je time da je ministar "zadovoljan određenim stvarima. Te stvari su, relevantno za sadašnje svrhe, da prisutnost nosioca vize u Australiji predstavlja ili može biti, ili bi mogla biti, rizik za zdravlje, sigurnost ili dobar red australijske zajednice ili njenog djela. Dakle, nije činjenica da gospodin Đoković predstavlja rizik za zdravlje, sigurnost ili dobar red australijske zajednice; nego da li je ministar bio zadovoljan da njegova prisutnost predstavlja ili može biti ili bi ili mogla biti takav rizik za potrebe odgovarajućih odredbi Zakona o migracijama.“

Ministar za imigracije Aleks Houk, koji je i ukinuo vizu Đokoviću, kako se navodi, odugovlačio je sa odlukom jer je spremao opširnu dokumentaciju kojom bi to potkrijepio. Srpskom teniseru je dostavljen dokument na deset strana.

Sud je rekao da zadovoljstvo ministra imigracije ovim stvarima “nije neprovjerljivo lično stanje duha”.

Đoković je deportovan iz Australije, pošto su mu australijske vlasti ukinule vizu zbog toga što se nije vakcinisao na koronavirus.

Iako je Đoković imao medicinsko izuzeće od vakcinacije, što je načelno bilo dovoljno za igranje, Australijanci to na kraju nijesu prihvatili.

Slučaj je otišao na Savezni sud, koji je potvrdio odluku ministra za imigracije Aleksa Hoka o poništavanju Novakove vize.