Neuništivi Nadal: Španac u pet setova "slomio" Šapovalova

Španac se plasirao u polufinale Australijan opena nakon spektakularne pobjede u pet setova nad 14 godina mlađim Denisom Šapovalovim

3463 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rafael Nadal će u junu da napuni 36 godina, iza njega je duga pauza zbog hronične povrede i operacije skočnog zgloba, ali veliki as ima neuništiv kvalitet i takmičarski duh.

Španac se plasirao u polufinale Australijan opena nakon spektakularne pobjede u pet setova nad 14 godina mlađim Denisom Šapovalovim, u meču u kome je bilo i tenzija, a mnogo uzbuđenja, sjajnih poteza i preokreta.

Nadal je u furioznom ritmu dobio prva dva seta 6:3, 6:4, da bi u trećem počeo da se žali na stomačne probleme, dok je Šapovalov ulazio u rasprave i sa njim i sa sudijom Karlosom Bernardesom, od kojeg je tražio da ga kazne zbog prekoračenja vremena dozvoljenog za pripremu servisa.

"Svi ste vi korumpirani", uzviknuo je u jednom trenutku mladi Kanađanin.

Šapovalov je u takvoj atmosferi dobio inspiraciju, zaigrao najbolji tenis i uzvratio Nadalu za 2:2.

Samo veliki šampioni ne klonu nakon takvog preokreta i ne dozvole da im izgube fokus i samopouzdanje - Nadal je već u drugom gemu petog seta napravio brejk, u narednom spasao dvije brejk šanse, a do kraja čuvao servis za konačnih 3:2 (6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3).

Dok je Nadal slavio, Šapovalov je nakon posljednjeg poena izbacio frustraciju tako što je slomio reket...

Poslije pet uzastopnih poraza u Melburnu u večernjim terminima, Španac je pod reflektorima dobio meč na Rod Lejver areni i nakon dvije eliminacije u četvrtfinalu (2020. od Tima, 2021. od Cicipasa) došao među četiri najbolja na prvom Grend slemu.

Sa 35 godina i 241 danom, Nadal je četvrti najstariji teniser koji se plasirao u polufinale AO, nakon Kena Rozvela, Rodžera Federera i Mela Andersona, koji su imali punih 36.

Bonus video: