Barti: Ovo je san, hvala navijačima; Kolins: Njen tenis je kao šah

Barti je sa 6:3, 7:6(2) pobijedila Amerikanku Danijel Kolins i tako osvojila treću Grend slem titulu u karijeri

9454 pregleda 1 komentar(a)
Barti i Kolins, Foto: Reuters
Barti i Kolins, Foto: Reuters

Ovo je san, jer sam ovu pobjedu doživjela pred svojim navijačima“, rekla je najbolja svjetska teniserka Ešli Barti nakon osvajanja naslova pobjednice na Australijan openu.

Barti je sa 6:3, 7:6(2) pobijedila Amerikanku Danijel Kolins i tako osvojila treću Grend slem titulu u karijeri. Ranije je najbolja bila na Rolan Garosu (2019.) i na Vimbldonu (2021.), a sada je prvi put slavila u svojoj domovini.

Ujedno je to učinila kao prva australijska teniserka nakon 1978. godine kada je ovdje pobijedila Kris O'Nil, koja joj je uručila pehar pobjednice.

„Navijači su bili sjajni i za mene je ovo san. Ponosna sam što sam Australijanka i što sam ove trenutke mogla da doživim tu, pred svojim navijačima. Oni su me opustili i natjerali me da igram najbolji tenis. Protiv teniserke kao što je Kolins tako sam i morala da igram za pobjedu. Morala sam mnogo toga da pokažem za završno slavlje“, rekla je najbolja svjetska igračica.

Barti je bez izgubljenog seta osvojila Australijan open, a finalni dvoboj protiv joj je bilo najveće iskušenje. Kolins će, pak, nakon najvećeg uspjeha u karijeri prvi put ući u birano društvo deset najboljih svjetskih teniserki.

„Veliki sam obožavatelj tenisa kojeg prezentira Barti i drago mi je što mogu da joj čestitam na ovoj pobjedi. Ona je iznimno vješta, teniski sjajno razmišlja i povlači poteze kao šahistkinja na terenu. Dala sam sve od sebe u ovom finalu“, poručila je američka teniserka.

Bonus video: