Rafi najvažnije što ponovo uživa u tenisu, ali kada će dočekati ovakvu šansu? (GRAFIKA)

Rus Danil Medvedev, šampion US opena, posljednja prepreka španskom teniseru da dođe do magičnog 21. grend slema

23114 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Za prvi veliki trofej teniske sezone - Australijan open, danas u 9.30 sati po srednjoevropskom vremenu na “Rod Lejver areni” igraće drugi i peti svjetski teniser.

Prošlogodišnji finalista, Rus Danil Medvedev, bio je prvi favorit turnira u odsustvu branioca trofeja Novaka Đokovića, dok je Španac Rafael Nadal pomalo iznenađujuće - i bez prevelikih problema, uspio da se domogne finala. Najviše iz razloga što je više mjeseci liječio povrijeđeno stopalo, a 20. decembra je bio inficiran koronavirusom.

Španski superstar je, ipak, uspio da slavi na pripremnom turniru iz serije 250, a kroz takmičenje u Melburnu podizao formu. Najviše problema imao je u četvrtfinalu protiv Kanađanian Denisa Šapovalova, kada je tražio dva medicinska tajm-auta, a potom je i napravio pauzu od sedam minuta. Povoljna okolnost po njega je što je imao više vremene za odmor, a i relativno je brzo završio poufinalni meč protiv Italijana Matea Beretinija. I u tom meču je Nadal ima pad u igri tokom trećeg seta, ali je uspio da se vrati i slavi sa 3:1.

”Naravno, sada mi je cilj da pobijedim. Uvijek imam taj takmičarski duh i protiv toga ne mogu. To je moj DNK. No, da budem potpuno iskren, puno mi je važnije što sam u mogućnosti da igram tenis nego to što sam u prilici da osvojim 21. grend slem titulu. Mene najviše čini srećnim to da mogu da radim ono što volim. Najvažnije je u životu biti srećnim, a mene igranje tenisa čini srećnim”, kazao je Nadal.

Španac bi osvajanjem Australijan opena osvojio rekordnu 21. najveću titulu, pošto je sada izjednačen sa Đokovićem i Rodžerom Federerom po grend slem trofeja. Biće to veliki motiv za 35-godišnjeg Španca, koji će prvi put u finalu igrati u večernjem terminu. On je svih prethodnih šest mečeva igrao u dnevnom terminu, pošto je od titule iz 2009. godine (jedine u Melburnu), gubio samo u večernjim terminima Ozi opena. Organizatori su mu zbog toga ove sezone izišli u susret, jer samo Ozi open nije osvojio makar dva puta.

No, pitaće se i prvi favorit, Danil Medvedev.

Nadal - Medvedev
foto: Graphic news

On je takođe sačuvao snagu nakon što je u četiri seta i za manje od tri sata dobio Grka Stefanosa Cicipasa. Rus igra već četvrto finale grend slema, samo ovoga puta dolazi sa titulom na prethodnom - US openu, i biće to drugačiji meč u odnosu na prvo finale kada je 2019. na US openu bio blizu, ali je nakon pet setova poražen od Nadala.

I Rus igra za istoriju, jer bi bio prvi teniser koji je nakon prve, već u narednom pokušaju osvojio drugu grend slem titulu. Osim toga, Medvedev će biti i prvi igrač svijeta, samo ne 31. januara. Prošle godine je Ozi open završio tri sedmice kasnije, pa će tada Đokoviću, onemogućenom da brani trofej, biti oduzeto 2.000 bodova. Rus će na prvom mjestu biti ili 21. februara, ili sedmicu ranije ako osvoji ATP turnir u Roterdamu koji je prijavio da će igrati.

”Rafa je nevjerovatan čovjek! Da li je iko ikada vidio da je on razbio reket? On je primjer za poštovanje, ima nevjerovatnu kontrolu i vaspitanje. Sada je u prilici da osvoji rekordni grend slem, a ja sam već u Njujorku uspio da u tome spriječim Đokovića. Nadam se novoj tituli. Ja se ne borim za rekord, ali sam u prilici da osvojim drugi grend slem. O tim ciframa, poput 21 daleko je da razmišljam”, naglasio je Medvedev.

Pobjednik singla dobiće 2.071 milon dolara, poraženi upola manje. Medvedevu će od nagrade biti odbijeno 12.000 dolara kazne za nerpimjereno ponašanje prema sudiji u polufinalnom meču.

Bonus video: