Rafa sa 14 godina pokazao zašto će biti najveći: Osvajanje turnira ne znači ništa, moram da nastavim da treniram

Zašto je Rafael Nadal sada dio istorije sporta, možda i najbolje pokazuje snimak iz 2000. godine, kada je osvojio prestižni turnir "Les Petits As" u francuskom Tarbu

6449 pregleda 24 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mnogi bi na njegovom mjestu odustali. Vjerovatno svi, sem on.

Još 2004. je slomio kost u stopalu, godinu kasnije zbog bolova rano završio sezonu, a o mukama sa upalom koljena, tj. tendonitisom, godinama se govorilo.

Stil igre je iz godine u godinu ostavljao sve veće posljedice na tijelu Rafaela Nadala, ali ga sve te muke nisu sputale.

Uvijek je davao sve od sebe, išao preko granice bola, iako je priznao da je prije mjesec i po mislio da više nikada neće osvojiti nijedan turnir. Zato je od juče najuspješniji teniser svih vremena.

Rafa je u finalu Australian opena nadoknadio 0:2 u setovima protiv Danila Medvedeva i osvojio 21. grend slem titulu, jednu više od Novaka Đokovića i Rodžera Federera.

A zašto je sada dio istorije sporta, možda i najbolje pokazuje snimak iz 2000. godine, kada je osvojio prestižni turnir "Les Petits As" u francuskom Tarbu.

Na pitanje šta će da radi, tada 14-godišnji Rafa je odgovorio:

"Nastaviću da treniram. Ovo je važan turnir, ali osvajanje titule ne znači da ću biti dobar igrač. Moram da nastavim da treniram, pa ćemo vidjeti", rekao je tadašnji dječak sa Majorke.

Zahvaljujući takvom mentalitetu, Rafa je postao ono što je danas - jedan od najboljih sportista svih vremena.

Bonus video: