Đoković može u Pariz - ako se virus opet ne raširi, Rusima dozvoljen nastup

„Kako stvari stoje, ništa ne stoji na putu Đokoviću da učestvuje“, rekla je direktorka turnira Ameli Morezmo na konferenciji za novinare

7639 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Organizatori Rolan Garosa saopštili su da je Novaku Đokoviću dozvoljeno da odbrani titulu u Parizu, očekujući da će biti prvi Grend slem bez ikakvih ograničenja vezanih za koronavirus od početka pandemije prije dvije godine.

Francuska je u ponedjeljak ukinula ograničenja u skoro svim javnim prostorima osim u bolnicama, staračkim domovima i javnom prevozu.

„Kako stvari stoje, ništa ne stoji na putu Đokoviću da učestvuje“, rekla je direktorka turnira Ameli Morezmo na konferenciji za novinare.

Ruski teniseri, uključujući Danila Medvedeva, takođe će moći da igraju, ali kao neutralni sportisti zbog rata koji je njihova zemlja počela u Ukrajini.

Đoković, osvajač 20 Grend slem turnira, nije mogao da odbrani titulu na Australijan openu u januaru nakon što je deportovan iz zemlje, jer nije vakcinisan protiv kovid-19. On je prošlog mjeseca rekao da je spreman da propusti i predstojeće turnire ako od njega budu zahtijevali da se vakciniše.

Đoković ne igra u Indijan Velsu i Majamiju, zato što ne može da uđe u Sjedinjene Države bez dokaza o vakcinaciji.

Iako taj dokaz nije potreban za ulazak u Francusku ili za bilo koji sportski događaj u zemlji, predsjednik Francuske teniske federacije Žil Moreton upozorio je da bi stvari mogle da se promijene prije nego što turnir počne 22. maja.

"Virus još kruži i moramo da budemo oprezni", rekao je Moreton.

"Ako bi se stvari ponovile i Vlada bi preduzela nove mjere, mi ne bismo bili isključeni iz ovih mjera".

Na pitanje da li će ruskim teniserima biti dozvoljeno da se takmiče na turniru u jeku rata u Ukrajini, organizatori su rekli da planiraju da se pridržavaju odluka kojima se suspenduju Rusija i Bjelorusija, ali dozvoljavaju njihovim igračima da se takmiče kao neutralni sportisti.

Neki sportovi, uključujući atletiku, fudbal i umjetničko klizanje, isključili su ruske i bjeloruske sportiste iz takmičenja.

Organizatori Vimbldona vode razgovore sa britanskom vladom o tome da li bi ruskim igračima trebalo dozvoliti da se takmiče na turniru ako se ne distanciraju od predsjednika Vladimira Putina.

Direktorka Francuske teniske federacije Ameli Udea-Kastera je rekla da francuski organizatori ne planiraju da započnu detaljnu i pojedinačnu analizu igrača, koja „može da zavisi od porodičnih situacija koje svaki od njih doživljava“.

Bonus video: