suđenje u velikoj britaniji

Borisu Bekeru prijeti do sedam godina zatvora

U više od 20 tačaka optužnice britansko pravosuđe tereti Bekera da je u stečajnom postupku pokušao da sakrije novac i druge dragocjenosti, uključujući i teniske trofeje, te da je prikrio posjed nekretnina

5947 pregleda 0 komentar(a)
Beker, Foto: Shutterstock
Beker, Foto: Shutterstock

Legendarnom njemačkom teniseru Borisu Bekeru danas je u Londonu počelo suđenje zbog prevare zbog čega mu prijeti do sedam godina zatvora.

U više od 20 tačaka optužnice britansko pravosuđe tereti Bekera da je u stečajnom postupku pokušao da sakrije novac i druge dragocjenosti, uključujući i teniske trofeje, te da je prikrio posjed nekretnina.

Navodno je bivšoj supruzi Barbari i kćerki predao novac i druge predmete, te prikrio posjed imovine. Navodno je sakrio i dionice u jednoj od kompanija.

Trostruki pobjednik Vimbldona odbacuje sve optužbe. Na prvom ročištu se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Odluka će biti poznata nakon tri nedjelje i teoretski Bekeru prijeti do sedam godina zatvora u Velikoj Britaniji.

"U osnovi sam pozitivna osoba i uvijek vjerujem u dobro. Vjerujem i u britansku pravdu", rekao je Beker i dodao da će pokušati da dokaže nevinost.

Sud u Minhenu je 2002. osudio Bekera na dvije godine uslovne zatvorske kazne i novčanu kaznu od 300.000 eura zbog utaje poreza od oko 1,7 miliona eura.

Beker je proglasio bankrot prije pet godina, a u trenutku bankrota njegovi dugovi su procijenjeni na oko 50 miliona funti.