Najbolja teniserka svijeta iznenada završila karijeru sa 25 godina, Barti: Potrošena sam i fizički i psihički

Australijska teniserka je suvereno vladala ženskim tenisom od juna 2019. godine, a posljednji nastup je imala na Australijan openu, koji je završila sa peharom u rukama

24494 pregleda 36 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najbolja teniserka svijeta Ešli Barti iznenada je u 25. godini objavila da je završila profesionalnu karijeru.

Australijska teniserka je suvereno vladala ženskim tenisom od juna 2019. godine, a posljednji nastup je imala na Australijan openu, koji je završila sa peharom u rukama.

Odluku u završetku karijere objavila je u kratkom snimku na Instagramu.

"U svom srcu, znam da sam spremna. Zahvalna sam za sve što mi je tenis dao, ali spremna sam da se povučem i jurim druge snove. Osvajanje Vimbldona je bio moj jedini istinski san koji sam imala u tenisu, a kada se to desilo prošle godine ostala mi je samo jedna stvar - Australijan open. Potrošena sam i fizički i psihički i nemam više šta da dam na terenu. Dala sam sve ovom divnom sportu i srećna sam zbog toga", rekla je Barti.

Ovo nije prvi put da Barti napušta tenis. Od 2014. do 2016. napravila je pauzu da bi igrala kriket objasnivši da joj se zbog uspjeha u tenisu sve prebrzo dešava i da želi da živi život normalne tinejdžerke.

stat
foto: Sofascore

Ipak se poslije dvije godine vratila na teren i polako napredovala na WTA listi da bi prvi od tri Grend slema osvojila 2019. kada je uzela Rolan Garos.

Barti je u karijeri osvojila 15 titula.

Bila je uspješna i u dublovima u kojima je osvojila 12 titula. Bila je u finalima svakog Grand slema, a osvojila je US Open.

U singlu je ostvarila skor od 305 pobjeda i 102 poraza, dok je u dublu na skoru 200-64.

Od nagrada sa turnira je zaradila skoro 24 miliona dolara.

Bonus video: