Đoković: Ne podržavam odluku Vimbldona; ATP: Diskriminacija na osnovu nacionalnosti

Vimbldon ne pripada organizaciji ATP tura, tako da nije obavezan da poštuje odluke tih institucija, koje su dozvolile učešće igračima i igračicama iz Rusije i Bjelorusije bez nacionalnih obilježja

8207 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Teniska i sportska tema broj jedan juče je bila odluka Vimbldona da ne dozvoli učešće ruskim i bjeloruskim teniserima na najvećem turniru.

Vimbldon ne pripada organizaciji ATP tura, tako da nije obavezan da poštuje odluke tih institucija, koje su dozvolile učešće igračima i igračicama iz Rusije i Bjelorusije bez nacionalnih obilježja.

Odluku Vimbldona prokomentarisao je Novak Đoković.

"Uvijek ću osuditi rat. Znam koliko trauma to ostavlja na sve, naročito na djecu. Mi u Srbiji dobro znamo to, imali smo 1999. bombardovanje, uopšte mnogo ratova u nekom bliskom periodu. Običan narod uvijek pati. Ne mogu da podržim odluku Vimbldona. Igrači nemaju ništa sa tim. Politika kada se umiješa u sport ne ispadne ništa dobro", rekao je Đoković.

I ATP je reagovao prilično oštro.

"Naš sport se ponosi radom na osnovnim principima zasluga i pravičnosti, gdje se igrači pojedinačno takmiče kako bi zaslužili svoje mjesto na turnirima zasnovanim na ATP rang listi. Vjerujemo da je jednostrana odluka Vimbldona i LTA (Britanskog teniskog saveza) donijeta danas kojom se igrači iz Rusije i Bjelorusije isključuju iz ovogodišnje britanske turneje na travi nije fer i da ima potencijal da stvori štetan presedan za tenis.

Diskriminacija na osnovu nacionalnosti takođe predstavlja kršenje našeg sporazuma sa Vimbldonom, koji kaže da se ulazak igrača zasniva isključivo na ATP rang listi", navodi ATP.

Bonus video: