Francuzi neće kao Englezi, bez zabrane Rusima i Bjelorusima na Rolan Garosu

Nakon odluke Vimbldona da zabrani učešće ruskim i bjeloruskim sportistima, postavilo se pitanje da li će istu mjeru zauzeti i Rolan Garos (22. maj - 6. jun), a prema informacijama francuskih medija, to se neće dogoditi

2736 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Organizatori Rolan Garosa neće promijeniti svoju poziciju - ruski i bjeloruski igrači i igračice, koji su na udaru zbog rata u Ukrajini, moći će da nastupe na francuskom Grend slemu, uz poštovanje principa striktne neutralnosti.

Nakon odluke Vimbldona da zabrani učešće ruskim i bjeloruskim sportistima, postavilo se pitanje da li će istu mjeru zauzeti i Rolan Garos (22. maj - 6. jun), a prema informacijama francuskih medija, to se neće dogoditi.

Krajem aprila Vimbldon je svoju odluku opravdao novim propisima engleskih vlasti, tvrdeći da "nije imao drugu opciju", a objasnivši da bi takmičari iz Rusije i Bjelorusije trebalo da popune "pisanu izjavu" protiv vojne invazije na Ukrajinu da bi imale pravo da učestvuju na turniru.

Ova pozicija, koju je nametnula Vlada Velike Britanije, dovela bi igrače i njihove porodice u opasnost, naveli su organizatori Vimbldona.

U Londonu tako neće igrati Danil Medvedev, svetski broj dva i finalista Australijan opena, Andrej Rubljov (8. na svijetu), Arina Sabalenka (četvrta igračiva svijeta i polufinalistkinja Vimbldona prošle godine), Anastasija Pavljučenkova (15.), Viktorija Azarenka (bivša broj jedan, danas 18. na WTA listi).

Bonus video: