Budući broj 1 - Alkaras za 24 sata u Magičnoj kutiji srušio Nadala i Đokovića

Nakon što je u španskom derbiju u Magičnoj kutiji savladao Rafaela Nadala, najveći talenat „bijelog sporta” u spektakularnom obračunu nadvisio i Novaka Đokovića (6:7, 7:5, 7:6) i plasirao se u finale Mastersa u Madridu

34435 pregleda 43 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za 24 sata, Karlos Alkaras je dokazao zašto su svi teniski stručnjaci ubijeđeni da će biti broj 1 svjetskog tenisa, jer mu je toliko trebalo da sruši dva najveća igrača svih vremena.

Nakon što je dan poslije svog 19. rođendana u španskom derbiju u Magičnoj kutiji savladao Rafaela Nadala, najveći talenat „bijelog sporta” je u spektakularnom obračunu nadvisio i Novaka Đokovića (6:7, 7:5, 7:6) i postao najmlađi finalista svih vremena Mastersa u Madridu.

Karlos Alkaras, Novak Đoković
foto: Sofascore

Time je postao prvi igrač u istoriji koji je na šljaci zaredom savladao velikane sa Majorke i iz Beograda.

Alkaras je meč počeo brejkom i čuvao ga je sve do 8. gema, kada je Đoković izjednačio na 4:4. Stiglo se do taj-breka, u kojem je 34-godišnji srpski as vodio 5:1 i iskoristio četvrtu set-loptu u tom gemu, a ukupno petu, da povede.

Velika borba je viđena i u drugom setu, u kojem je bila samo jedna brejk šansa u prvih osam gemova (imao ju je Alkaras).

Onda je Đoković propustio dvije kod rezultata 4:4, pa još jednu na 5:5, da bi Alkaras sve to kaznio u 11. gemu i osigurao odlučujući set za delirijum na tribinama.

Momak koji je osvojio četiri ATP titule u isto toliko finala nije iskoristio pet brejk šansi u odlučujućem dijelu igre, potom je sjajnim servisom spasao Đokovićevu prvu u 6. gemu.

Prvi reket planete je šansu da prelomi meč ispustio u 9. gemu, kada je na servis rivala promašio zicer za 0:40.

Alkaras je vezao četiri poena, a onda u 10. gemu imao prvu meč-loptu, koju je broj 1 spasao asom.

Izjednačio je na 5:5, Španac potom osvojio gem bez izgubljenog poena, a Srbin sa samo jednim izborio taj-brejk.

U njemu je Alkaras dva puta imao mini-brejk prednosti, Đoković se vraćao, ali je onda ispucao loptu u aut za 4:6.

Prvu meč-loptu je spasao sjajnim servisom, ali je na drugoj, ukupno trećoj, Alkaras fenomenalnim servisom stekao prednost, a onda forhendom stavio tačku na meč koji je trajao tri sata i 35 minuta.

Tako je stigao u drugo masters finale. Prvo je dobio, jer je u Majamiju savladao Kaspera Ruda. Sada mu je ostalo da odmori od maratona i sačeka pobjednika meča Stefanos Cicipas - Aleksander Zverev.

Statistika otkriva da je Alkaras znatno više diktirao igru, jer je imao 51 viner i 57 neiznuđenih grešaka, a Đoković praktično dvostruko manje - 24 i 31.

Bonus video: