Na vrhu svjetskog tenisa a danas puni 35 godina - jedan je Novak Đoković!

Novak Đoković danas puni 35 godina

7752 pregleda 36 komentar(a)
Đoković je pomjerio brojne granice u svjetskom tenisu, Foto: Reuters
Đoković je pomjerio brojne granice u svjetskom tenisu, Foto: Reuters

Novak Đoković danas puni 35 godina! Srbin je osvojio 20 grend slem titula - devet pobjeda na Australijan openu (rekord), dvije na Rolan Garosu, šest na Vimbldonu i tri na US openu.

Prvi je u istoriji muškog tenisa makar po dva puta osvojio sve grend slem turnire, a zahvaljujući njegovoj deportaciji i zabrani učešća u Australiji, ove godine mu se pridružio Rafa Nadal.

Nakon Rolan Garosa 2016. Đoković je postao aktualni prvak sva četiri Grend slema a prije njega to su u muškom tenisu uspjeli samo Don Budž (1938.) i Rod Lejver (1962. i 1969.).

Ukupno, Đoković ima 87 pehara - peti rezultat. Na Mastersima je uzeo 38 trofeja - ovo je rekord tura. Osim toga, jedini je teniser koji je osvojio sve turnire u ovoj kategoriji, a to je uradio dva puta.

Srbin je prošlog vikenda u Rimu postao peti koji je pobijedio u 1.000 mečeva. Ukupno ima 1001. pobjedu uz 203 poraza. Ostvario je 232 pobjede nad top 10 igrača - ovo je rekord tura.

Ima najviše pobjeda nad igračima iz top 10 u istoriji.

Đoković je aktuelni svjetski broj jedan. Na čelu ATP je rekordnih 370 sedmica a i godinu je završio kao broj 1 rekordnih sedam puta.

Bonus video: