Nadalu okršaj titana, Đoković ostao bez krune, možda i šanse da bude najbolji svih vremena

Rafael Nadal u četvrtfinalu Rolan Garosa slavio 6:2, 4:6, 6:2, 7:6 i izborio polufinale protiv Aleksandera Zvereva. Ako osvoji 22. grend slem titulu, pitanje je da li će Novak Đoković ikada moći da ga dostigne

41993 pregleda 77 komentar(a)
Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes
Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Meč koji bi mogao da oblikuje istoriju tenisa počeo je u maju, završio se nakon prvih 75 minuta juna pobjedom Rafaela Nadala u svom carstvu, Rolan Garosu, protiv najvećeg rivala za zvanje najboljeg svih vremena, Novaka Đokovića - 6:2, 4:6, 6:2, 7:6.

Do 22. grend slem titule, a 14. Kupa musketara, Kralja šljake čekaju još dvije prepreke. Prvo mora da preskoči Aleksandera Zvereva u polufinalu, a onda bi sigurno imao mnogo lakši zadatak u finalu, ko god bi bio rival - Holger Rune, Kasper Rud, Andrej Rubljov ili Marin Čilić...

Nadal je dominirao u 1. setu i sa dva brejka ga dobio za 51 minut. Kako je počeo prvi, tako je i drugi - u maratonskom prvom gemu je uzeo brejk, a onda još jedan za 3:0.

Činilo se da pomoći nema, ali to kao da je bio signal za Đokovića da se probudi, zapravo da se oslobodi stega, jer je bilo očito da je pod velikim pritiskom.

Nekoliko odličnih udaraca mu je podiglo samopouzdanje, rasteretilo ga, pa je vratio oba brejka i izjednačio na 3:3, nakon što je u 17. poenu na djus prvi put na meču izborio prednost!

Samo na momente igrao kako može: Novak Đoković
Samo na momente igrao kako može: Novak Đokovićfoto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Na 5:4 je još jednom oduzeo servis rivalu i izjednačio na 1:1 u setovima, da bi u trećem dijelu igre opet neobjašnjivo stao i izgubio prvih sedam poena.

Rafa je dominirao i ponovo dobio set 6:2, da bi se Nole još jednom razbudio, poveo 3:0, vodio 5:2, ali je popustio u 9. gemu 4. seta i dozvolio Nadalu da vrati brejk.

Stiglo se do taj-brejka, u kojem je Španac bio mnogo bolji i smireniji, te iskoristio četvrtu meč-loptu za 7:4.

Time je upisao osmu pobjedu u 10. međusobnom obračunu u Bulonjskoj šumi i sebi dao najljepši poklon za rođendan, jer će na dan kada puni 36 godina igrati polufinale sa Zverevom.

„Ovo je izuzetno emotivno, nevjerovatno. Hvala vam svima na podršci i večeras i tokom cijele karijere. Meč je bio veoma težak, igrati protiv Novaka je nevjerovatan izazov. Jedini način da ga pobijediš je da igraš najbolji tenis od prvog do posljednjeg poena”, rekao je Nadal nakon meča.

Bonus video: