Rafa Nadal je kao Real Madrid, može li Njemac da ga uzdrma?

Kulminacija na Rolan Garosu - najtrofejniji teniser, Kralj šljake, u prvom polufinalu danas igra protiv Aleksandra Zvereva (14.45 h), potom će na teren Kasper Rud i Marin Čilić

3106 pregleda 9 komentar(a)
Nadal i pariska šljaka - posebna veza, Foto: GONZALO FUENTES
Nadal i pariska šljaka - posebna veza, Foto: GONZALO FUENTES

Kralj šljake Rafael Nadal igraće danas protiv Njemca Aleksandra Zvereva u prvom polufinalu muškog dijela najvećeg turnira na zemljanoj podlozi, Rolan Garosa. Taj meč će na mjestu najvećih uspjeha španske teniske ikone, terenu stadiona “Filp Šatrije”, početi oko 15 sati.

U donjem dijelu kostura najviše su pokazali osmi favorit, Norvežanin Kasper Rud, i najveće iznenađenje, bez obzira što se radi o grend-slem šampionu, 23. teniser na ATP listi, Hrvat Marin Čilić. Njihov duel počeće odmah po završetku obračuna Nadala i Zvereva.

Nakon što je mimo svih prognoza, hroničnog problema sa stopalom i napuknuća rebra početkom proljeća uspio prije tri noći da se revanšira prvom favoritu Novaku Đokoviću za poraz u prošlogodišnjem polufinalu, Rafa je apsolutni favorit za 14. trofej Rolan Garosa.

Iako u 37. godini, Nadal je sa lakoćom izdržao dva meča zaredom od preko četiri sata igre u svakom. Trebalo mu je četiri sata i 23 minuta da nakon pet setova dobije Kanađanina Feliska Ože Alijasima, a potom je i protiv Đokovića u pobjedi od 3:1 proveo na terenu više od četiri sata.

Zato djeluju pomalo čudne i nerealne tvrdnje novinara iz Španije Anhela Garsije, koji je za radio COPE rekao da je stanje sa stopalom Nadala takvo da će se povući nakon Rolan Garosa. On tvrdi da se vlasnik 13 titula na pariskoj šljaci podvrgao kompletnoj anesteziji stopala.

No, Rafin stric Toni Nadal, koji je ove sezone u timu Ože-Aijasima, tvrdi da je teško dobiti Kralja šljake.

”Sve smo to vidjeli u fudbalu. Real Madridu niko nije davao šanse protiv Mančester sitija, ali je pobijedio. Ljudi koji se žestoko bore su u vrhu, a Rafa je borac. Svi žele da ga svrgnu, da gledaju druge ljude na vrhu, ali on stalno poručuje: ‘Nemojte ni pomisliti da sam gotov, nisam još gotov’. Tako Rafa funkcioniše”, objasnio je njegov dugogodišnji bivši trener i stric Toni Nadal.

14 polufinala na Rolan Garosu igrao je Rafa Nadal - dobio je čak 13, koliko je i osvojio trofeja. U polufinalu je izgubio samo jednom, prošle godine od Novaka Đokovića

Da li će Zverev uspjeti da nastavi pobjednički niz protiv Rafe, koji traje već četiri meča. Prošle godine dobio ga je na šljaci Rima i Madrida. Njemac je podizao formu tokom Rolan Garosa i kao kruna bila je njegova pobjeda nad Karlosom Alkarasom koji je ove sezone u Madridu dobio i Nadala i Đokovića. Bukmejkeri ne vjeruju da može Zverev i do pete pobjede u nizu i daju svega 30 centi na uloženi euro za Rafin plasman u finale.

I Kasper Rud je favorit protiv Čilića - na njegov trijumf koeficijent je 1,44. Hrvat, međutim, neće položiti oružje.

”Uživam na terenu, igram na visokom nivou. Dok je tako igraću i sigurno još tri-četiri godine, Odlično se osjećam”, kazao je 33-godišnji Hrvat, koji bi u slučaju pobjede ušao u tenisku istoriju.

Čilić bi, naime, bio jedan do malobrojnih tenisera koji je igrao finala u sva četiri grend slema. Osvojio je samo US open 2014. godine, dok je gubio finale Vimbldona 2017, i godinu kasnije na Australijan openu. Od aktivnih tenisera u sva četiri finala igrali su samo Rodžer Federer, Nadal, Đoković i Endi Marej.

Bonus video: