Američka senzacija izaziva sjajnu Poljakinju, Sfjontek za grend slem titulu i rekord Venus Vilijams

Sfjontek igra za svoju drugu grend slem titulu, dok je Koko Gof najmlađa finalistkinja Rolan Garosa nakon Belgijanke Kim Klajsters 2001. godine

9750 pregleda 0 komentar(a)
Iga Sfjontek, favorit u finalu, Foto: Reuters
Iga Sfjontek, favorit u finalu, Foto: Reuters

Iga Sfjontek je dobila 34 mečeva zaredom, a 35. bi značio trofej na Rolan Garosu!

Danas u 15 sati, na stadionu “Filip Šatrije”, sjajna Poljakinja igraće protiv 18. kosturašice, Amerikanke Koko Gof, kojoj je taj broj srećan, jer je sa 18 godina izborila prvo finale grend slema.

Sfjontek igra za drugu titulu na Rolan Garosu, ali i u grend-slem seriji, pošto je na šljaci Pariza slavila i 2020. godine.

Gof je, s druge strane, ostvarila uspjeh karijere, nakon što je prije dva dana u poufinalu slavila u dva seta protiv ljevoruke, 10 godina starije Italijanke Martine Trevizan (6:3, 6:1).

Koko Gof
Koko Goffoto: Reuters

Sfjontek, koja je polufinalu Garosa prepustila Ruskinji Darji Kasatkini svega tri gema, velika je favoritkinja u finalu, pošto je u nizu od čak 34 pobjede, što je i najduža pobjednička serija najtrofejnije Ameikanke Serene Viljams u ovom milenijumu.

Gof upravo zbog stila igre i upoređuju sa slavnom sunarodnicom, ali se u tom pobjedničkom nizu Poljakinje i sama našla na turniru u Majamiju. Ukoliko Sfjontek uspije da je opet savlada, izjednačiće rekord pobjedničkih serija teniserki od 2000. godine, koji je u vlasništvu Venus Vilijams (35).

Apsolutni rekord je izuzetno daleko, jer je Martina Navratilova dobila čak 74 uzastopna meča.

”Izuzetno je teško održavati taj tempo, ne predavati se. Ipak, spremna sam na borbu i da se pripremim za svaku narednu protivnicu a znam i granice mojih mogućnosti. Znam da mogu još bolje i tako ću i raditi. Znala sam da Darji ne smijem dozvoliti incijativu, morala sam da odigram agresivno i srećna sam da sam uspjela u svojoj taktici”, kazala je Sfjontekova, koja je od Gof bila bolja i na šljaci Rima prošle godine

Obje tensierke, međutim, bez problema i sa puno optimizma imaju razloga da čekaju finale, pošto su sa lakoćom i bez povreda zakazale međusobni meč na terenu “Filip Šatrijea”.

Sfjontek je sjajnu igru protiv 20. igarčice, Kasatkine, krunisala pobjedom za svega 66 minuta, a ni Gof nije ostala mnogo duže na terenu protiv 59. na WTA liti, Martine Trevizan.

Koko Gof je najmlađa finalistkinja Rolan Garosa nakon Belgijanke Kim Klajsters 2001. godine, a u slučaju pobjede biće osma u WTA rejtingu. Poraz joj, s druge strane, donosi 13. poziciju.

Bonus video: