GOAT trka: Statistika kaže da je Đoković najbolji

Đoković je, prema statističkim podacima, na prvom mjestu "GOAT trke" (Greatest of all time) sa 975 bodova, ispred Rodžera Federera (933) i Rafaela Nadala (882)

7658 pregleda 22 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Specijalizovana stranica koja se bavi statističkim podacima u tenisu "Ultimate Tennis Statistics" ažurirala je rezultate po kojima je Novak Đoković i dalje najbolji teniser svih vremena.

Đoković je, prema statističkim podacima, na prvom mjestu "GOAT trke" (Greatest of all time) sa 975 bodova, ispred Rodžera Federera (933) i Rafaela Nadala (882).

U računanju se uzimaju u obzir sva najveća dostignuća u svijetu tenisa, a to su osvojeni turniri, ranking poeni, Grend slam titule, Masters titule, titule završnog Mastersa...

Đoković je prednost dobio rekord na prvom mjestu ATP liste. On je na vrhu proveo 373 sedmice, dok je Federer ostao na 310, a Nadal 209 sedmica.

Rafa Nadal je nedavno osvojio 22 Grend slam naslova, a Đoković i Federer imaju po dva manje.

Nije to jedini rekord koji drži Nadal, zajedno sa Đokovićem osvojio i najviše velikih turnira - Slemova i Masterse, po 58.

Federer je osvojio čak 10 manje.

Nadal ima i olimpijsko zlato u individualnoj konkurenciji, što nemaju Đoković i Federer, a Španac je čak je pet puta uzeo Dejvis kup, a Federer i Đoković po jednom.

Nadal, međutim, nikad nije osvojio završni Masters, a nikad nije slavio u Parizu ili Miamiju. Jedini teniser koji je osvojio sve Masters turnire, i to najmanje dva puta je Novak Đoković.

U svakom slučaju, polemike oko toga ko je najveći svih vremena ne prestaju, a vrlo su i komplikovane, tako da uglavnom sve ostaje na pojedinačnom mišljenju, a ne na statističkim parametrima...

Bonus video: