Centralni teren Vimbldona - 100 godina istorije

Najprestižniji teniski turnir počinje u ponedjeljak, a Centralni teren slavi vijek postojanja

4734 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vimbldon, njegovo 134. izdanje, kreće u ponedjeljak, a Centralni teren - popularni “Central court”, hram tenisa, slavi puni vijek otkada je na njemu odigran prvi meč.

Stogodišnjica će biti obilježena posebnom svečanošću, u nedjelju, 3. jula, kada se očekuje defile brojnih britanskih šampiona i šampionki u singlu, od Freda Perija, Ene Džons, Virdžinije Vejd, do Endija Mareja. Za Vimbldon, koji “robuje” istorijom i tradicijom, više nego bilo koji drugi turnir na svijetu, u bilo kojem sportu, biće to poseban događaj...

Ne, međutim, i jedini po kojem će se ovogodišnje izdanje nezvaničnog prvenstva svijeta u tenisu razlikovati od prethodnih. Titulu u muškoj konkurenciji brani Novak Đoković, šestostruki šampion, dok će ženski singl dobiti novu damu na tronu - Ešli Barti, prošlogodišnja prvakinja, u međuvremenu se oprostila od tenisa...

ZABRANA ZA RUSE I BJELORUSE

I sam letimičan pogled na ATP i WTA rang-listu otkriva promjene u odnosu na ranije, otkriva nedostatke - tamo gdje bi bijela, plava i crvena boja ruske zastave trebalo da budu pored imena prvog igrača svijeta Danila Medvedeva, stoji samo prazan bijeli pravougaonik. Slično je i pored imena Andreja Rubljova, kao i šeste teniserke svijeta, Arine Sabalenke, gdje nedostaju crveno-zelene boje zastave Bjelorusije.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, ni njima, ni bilo kom od njihovih sunarodnika, nije bilo zabranjeno da se takmiče. Ali, na Vimbldonu će se sve promijeniti. I neće nedostajati samo zastave - zabranjeno im je da učestvuju na najprestižnijem teniskom turniru!

Ključna stvar je, navodno, bila zabrinutost da bi član britanske kraljevske porodice morao da uruči trofej Rusu ili Bjeloruskinji...

”Žao nam je što pojedinci moraju da ispaštaju zbog postupaka vođa ruskog režima i tu odluku smo donijeli s tugom”, rekao je predsjednik “All England kluba” Jan Hjuit.

Portparol Kremlja je, s druge strame, rekao je da ta odluka “pretvara sportiste u taoce političkih predrasuda”.

”Rusija je veoma jaka teniska zemlja, naši sportisti su na vrhu svjetske rang- liste - samo takmičenje će patiti zbog zabrane da učestvuju”, kazao je.

Vimbldon
foto: Reuters

TAKMIČENJE ILI IZLOŽBA?

Jedna teška odluka povukla je drugu - zbog zabrane ruskim i bjeloruskim teniserima i teniserkama, učinak na Vimbldonu neće se bodovati na ATP i WTA listi.

”To je više kao izložba”, kazala je Naomi Osaka, prije nego što je zbog povrede Ahilove tetive odustala od Vimbldona.

”Ne znam je li to prijeka konstatacija, ali moj mozak se tako osjeća. Takmičite se - ni za šta”, dodala je Japanka.

Na njene riječi reagovao je dvostruki šampion Endi Marej.

”Vimbldon nikada neće biti egzibicija. Kraj”.

Jedan od najvećih gubitnika je aktuelni šampion i svjetski broj 2, Novak Đoković, kome će izbirisati 2.000 bodova zbog titule osvojene prošle godine. Potencijalni gubitnici biće teniseri ili teniserke koje naprave iznenađenja - veliki broj bodova koje bi osvojili, neće im se uračunati na rang-listi.

Vimbldon
foto: Reuters

PEŠKIRI SA POSEBNIM DIZAJNOM

Bujna zelena trava, koja se po pravilu šiša na visini od osam milimetara, jagode sa šlagom, obavezna bijela odjeća za tenisere - neki su od simbola Vimbldona.

Jedan od simbola je i službeni peškir - najprodavaniji artikal u Vimbldonovoj radnji, a svako izdanje turnira obilježava se drugačijim dizajnom.

Ovogodišnji peškir ima veliki, privlačan, gotovo kružni dizajn u sredini.

Kada se pogleda malo bliže, vidi se da se radi o originalnom arhitektonskom dizajnu Centralnog terena, pozornice koja će ovog ljeta obilježiti 100 godina postojanja.

NEMA SLOBODNE NEDJELJE I “MANIČNOG PONEDJELJKA”

Prvi put od kada se održava Vimbldon, na rasporedu su mečevi u svih 14 dana od početka do kraja turnira - od 27. juna do 10. jula.

Ranije je takozvana ‘središna nedjelja’, između prve i druge sedmice, bila slobodna - kao dio tradicije, a i da bi se oporavila trava, a igralo se samo ako je (ne)vrijeme uslovilo veliki broj zaostalih mečeva.

U istoriji turnira, to se dogodilo samo četiri puta - posljednji 2016. godine.

Središnja nedjelja je, međutim, sada prvi put stavljena u raspored odigravanja mečeva (ove godine 3. jul). Zbog aktivne nedjelje, neće više biti čuvenog “maničnog ponedjeljka” (Manic Monday), kako se zvao dan u kojem su na programu bili svi mečevi osmine finala - i u muškoj, u ženskoj konkurenciji.

Umjesto toga, osmina finala će biti raspoređena na nedjelju i ponedjeljak.

Organizatori Vimbldona kažu da će to učiniti turnir “otpornijim” i otvorenijim, prilagodljivijim, a zaradiće i više - u pitanju je dodatni dan za prodaju ulaznica, TV prava takođe...

Bonus video: