Iga Svjontek "još ne razumije travu" - ipak, može li ko da je zaustavi? (INFOGRAFIK)

Dvostruka šampiona Rolan Garosa, dvostruka grend slem šampiona uopšte, stigla u London u zastrašujućoj formi - ostvarila je 35 uzastopnih pobjeda

4164 pregleda 1 komentar(a)
Iga Svjontek je osvojila Rolan Garos, sad napada Vimbldon, Foto: Reuters
Iga Svjontek je osvojila Rolan Garos, sad napada Vimbldon, Foto: Reuters

Iako, kako je sama istakla, "još ne razumije travu do kraja", Poljakinja Iga Svjontek velika je favoritkinja da da osvoji trofej na Vimbldonu - koji bi bio prvi u njenoj karijeri.

Dvostruka šampiona Rolan Garosa, dvostruka grend slem šampiona uopšte, stigla u London u zastrašujućoj formi - ostvarila je 35 uzastopnih pobjeda.

Ako pobijedi danas, na startu protiv Hrvatice Jane Fet, 36. vezanom pobjedom postavila bi novi rekord u 21. vijeku.

I, možda, obezbijedila duel protiv Danke Kovinić u drugom kolu - najbolja crnogorska teniserka prethodno treba da eliminiše domaću igraču, Britanku Sonej Kartal, koja je dobila specijalnu pozivnicu organizatora.

Iga, naravno, želi da ide do kraja i osvoji prvi Vimbldon, prvi grend slem uopšte a da se ne radi o Rolan Garosu, ali postoji jedan "problem".

Ili to možda i nije problem...

“Iskreno, još uvijek ne razumijem travu do kraja", priznala je Poljakinja.

Svjontek je prošle godine dobila tri meča na Vimbldonu, a onda je poražena od Ons Žabur.

"Prošle godine nisam znala šta da očekujem. Plan je da idem od meča do meča. Ove sam sezone na travi igrala samo 10-ak dana i nisam imala vremena da se pripremim. Pokušaću da igram bez očekivanja. Na kraju krajeva radi se o tenisu, sportu u kojim igračice i igrači imaju uspone i padove. Ove sam sezone bila toliko uspješna pa ne osjećam pritisak da svima moram da dokažem kako mogu dobro da igram i na travi”, rekla je Iga.

Serena Vilijams, sedmostruka šampionka, koja ima 40 godina, i koja se vraća na teren nakon tačno godinu, nalazi se u njenoj polovini žrijeba.

Bukmejkeri su na Igu odredili koeficijent 2,7, a kada se pogledaju kvote na ostale igračice, dilema je još veća - može li ko uopšte da joj parira?

Ons Žabur, treća igračica na svijetu, u odličnoj je formi i kvota na nju iznosi 9,2.

Slijedi veteranka Petra Kvitova sa čak 15, pa mlada Koko Gof sa 16, nekadašnjoj šampionki Simoni Halep takođe se ne daju velike šanse - kvota je čak 20.

Bonus video: