za istoriju

Đokovićevih 80: Niko nema takav učinak na slemovima

Đoković postao prvi igrač u istoriji sa minimum 80 pobjeda na svakom grend slemu. Najviše ih, zanimljivo, ima na Rolan Garosu, tamo gdje je podigao najmanje pehara...

6704 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za dvije sedmice, kada izađe nova ATP lista, biće tek 7. igrač na planeti.

Možda će ostati po broju grend slem titula ostati iza Rafaela Nadala, koji trenutno ima dva najveća pehara više, ali istoriju koju piše niko neće moći da mu ospori - Novak Đoković je jučerašnjom pobjedom protiv Koreanca Sunvua Kvona na startu 135. Vimbldona postao prvi igrač u istoriji sa minimum 80 pobjeda na svakom grend slemu.

Nakon 80. trijumfa na Vimbldonu, osvajač 20 najvećih pehara je poručio da na čuvenoj londonskoj travi želi da dođe do trocifrenog broja pobjeda. U prevodu, da osvoji još tri titule...

"Ovaj sport mi je dao sve. Volim tenis cijelim srcem i posvećen sam njemu. Naravno, više nisam jedan od klinaca, ali ljubav je i dalje u meni. U ovom trenutku karijere trudim se da igram najbolji tenis na slemovima. Sada kad smo došli na 80, hajdemo i do 100", rekao je 35-godišnji Srbin.

Zanimljivo, srpski as najviše pobjeda na grend slemovima ima na Rolan Garosu, koji je osvajao "samo" dva puta - 89, slijede Australian open, gdje ima čak devet titula (82), US open (tri titule) sa 81 i Vimbldon (šest pehara) sa 80.

Odnos osvojenih pehara je, dakle, drugačiji u odnosu na broj pobjeda...

Za 81. pobjedu na Vimbldonu Đoković će u 2. kolu igrati protiv Tanasisa Kokinakisa.

"Dobar je, ima izutetno prodoran servis i forhend, dobro se kreće, trava mu izuzetno leži kao podloga", opisao je Đoković Australinanca, svog narednog protivnika.