"Đoković se plaši Kirjosovog servisa. Nečitljiv je..."

Kirjos je 2017. u četvrtfinalu ATP 500 turnira na tvrdoj podlozi u Akapulku savladao tada drugog tenisača svijeta sa 7-6 (9), 7-5 i pritom imao 25 asova. Deset dana poslije, u osmini finala na Mastersu Indijan Velsu Australijanac je slavio sa 6-4, 7-6 (3) i ispalio 14 neodbranjivih servisa

8914 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novak Đoković zazire od "nečitljivog" servisa Nika Kirjosa za koji nije našao rješenje prije pet godina, kad ga je australijski teniser dva puta pobijedio u razmaku od dvije sedmice, tvrdi Kreg O'Šonesi, bivši član Đokovićeve stručne ekipe.

Kirjos je 2017. u četvrtfinalu ATP 500 turnira na tvrdoj podlozi u Akapulku savladao tada drugog tenisača svijeta sa 7-6 (9), 7-5 i pritom imao 25 asova. Deset dana poslije, u osmini finala na Mastersu Indijan Velsu Australijanac je slavio sa 6-4, 7-6 (3) i ispalio 14 neodbranjivih servisa.

To su bila i jedina dva duela igrača koji će se u nedjelju boriti za naslov vimbledonskog pobjednika. Kirjosu će to biti prvo finale na Grend slem turnirima u pojedinačnoj konkurenciji, dok je Đoković došao do rekordnog 32. finala, četvrtog zaredom i ukupno osmog na Vimblsonu na kojem je šest puta slavio.

O'Šonesi je prije pet godina bio dio Đokovićevog stručnog tima za taktičku analizu i dobio je zadatak da pronađe bilo kakav znak po kojem bi se moglo predvidjeti gdje će Kirjos da servira.

"Bilo da se radi o položaju stopala, bacanja lopte - bilo što da je drugačije, a što bi moglo da otkrije gdje će da servira", izjavio je O'Šonesi u razgovoru za australijski dnevnik "Sydney Morning Herald".

"Preklopio sam snimke Nikovog servisa po dijagonali i kroz sredinu i nisam pronašao nikakvu razliku. Novak je bio uvjeren da mora da bude nešto po čemu se može pročitati servis, ali doslovno ništa nismo pronašli. Kod oba servisa na isti način baca loptu, a Nikov brzi pokret čini taj udarac nečitljivim", pojasnio je.

Đokovića većina teniskih stručnjaka smatra igračem sa najboljim riternom u istoriji, ali O'Špnesi tvrdi da mu Kirjosov servis pričinjava velike probleme.

"Novak se plaši tog servisa. To je pokazao i time što je Nikov servis nazvao najboljim s kojim se suočio", dodao je analitičar koji smatra da će Đoković imati problema i s Kirjosovim drugim servisom, zbog sposobnosti da mijenja brzinu tog udarca.

"To je možda još i opasnije oružje zbog Nikove samouvjerenosti i želje za varijacijama, što niko drugi ne radi, iako bi trebalo da probaju", rekao je O'Špnesi koji je uvjeren da Kirjos ima igru kojom može da iznenadi Đokovića u nedjeljnom finalu i da postane prvi australijski osvajač Grend slam naslova nakon 20 godina.

Posljednji kome je to uspjelo bio je Lejton Hjuit koji je 2002. slavio baš u Vimbldonu.

Bonus video: