Nik Kirjos je neprikosnoveni rekorder: Za kazne platio 795 hiljada eura

Čak i sa Vimbldona, koji je bio ubjedljivo najbolji turnir u njegovoj karijeri, 27-godišnji Kirjos je otišao sa 15.000 eura kazne, što je sada nezanemarljiv iznos jer je za finale zaradio 1,3 miliona

6827 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nik Kirjos neće biti prepoznat kao jedan od najboljih svih vremena, ali u teniskom svijetu ostaće upamćen, osim po velikom talentu, po kontroverznom ponašanju i po rekordu koji će se teško oboriti - Australijanac je do sada isplatio ukupno oko 795.000 eura na ime kazni zbog ponašanja na turnirima.

Čak i sa Vimbldona, koji je bio ubjedljivo najbolji turnir u njegovoj karijeri, 27-godišnji Kirjos je otišao sa 15.000 eura kazne, što je sada nezanemarljiv iznos jer je za finale zaradio 1,3 miliona. Ali, ako se posmatra kumulativno, da je pravo bogatstvo.

"Sve kazne koje mi izriču idu u dobrotvorne svrhe, što je dobro, ali ne mislim da su sve kazne bile poštene. Procjenjujem da sam do sada imao 795.000 eura kazni”, rekao je.

Kirjos drži rekord za najveću kaznu koju je ikada izrekao ATP, a koja je dostigla 156.000 eura, zbog kršenja kodeksa tokom drugog kruga u Sinsinatiju 2019. protiv Karena Hačanova.

Kirjos uvijek ističe da je većina kazni koje su mu izrečene definitivno posljedica loše reputacije i istorije, navodeći primjer Denisa Šapovalova koji je 2017. godine u bolnicu poslao sudiju Arnoa Gabasa udarivši ga loptom u oko.

Incident se dogodio tokom meča Kanade u Dejvis kupu protiv Velike Britanije, a Gabas je operisan zbog preloma kosti.

„Da sam tako nešto uradio, bio bih suspendovan na 3-4 godine“, rekao je Kirjos.

„Igrač je ljutito udario sudiju loptom što je kasnije zahtijevalo operaciju. Očigledno to nije uradio namerno, ali da je htio mogao je da pogodi loptu visoko. Međutim, kažnjen je sa 7.000 dolara! Ja sam kažnjen 15.000 dolara zbog simulacije seksualnog čina sa flašom vode".

Bonus video: