Njemci optužili gruzijskog tenisera da je igrao namještene mečeve: Tužiću ih

Basilašvili je učestvovao na Vimbldonu, gdje je stigao do trećeg kola

4712 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Njemačka televizija ZDF je došla do saznanja koja bi mogla da izazovu potres u svjetskom tenisu.

ZDF je, naime, objavio da ima saznanja da su gruzijski teniser Nikoloz Basilašvili i Rus Aslan Karacev u saradnji sa zajedničkim trenerom učestvovali u namještanju mečeva.

Navodno je "mozak operacije" trener Jahor Jacik, pominje se i da mreža postoji od 2013. godine.

Oglasio se Basilašvili i zaprijetio tužbom...

"Dobio sam informacije o natpisima njemačkih medija koji spominju moje ime u vezi sa navodnim namještanjem teniskih mečeva. Takvi navodi nemaju nikakvog uporišta u realnosti i ja ih poričem što je snažnije moguće", napisao je Basilašvili i nastavio:

"Neprihvatljivo je da se moje ime blati takvim apsurdnim optužbama. Zahtijevam da se sa takvim tekstovima odmah prestane i ja u potpunosti demantujem sve što je napisano. Kontaktirao sam sa njemačkom advokatskom kancelarijom koja će morati da zaštiti moje interese i reagovati na svaki mogući način kako bismo se borili protiv ovih deiznformacija koje štete mojoj reputaciji", naveo je Basilašvili, 25. teniser na ATP listi.

Basilašvili je učestvovao na Vimbldonu, gdje je stigao do trećeg kola.

Najveći uspjeh na grend slem turnirima mu je plasman u osminu finala US opena 2018.

U karijeri je osvojio pet titula, sve na turnirima iz serije 500 i 250. Posljednji u maju prošle godine u Bavarskoj kada je u finalu bio bolji od Njemca Jan-Lenarda Šrufa.

Bonus video: