Serenino zbogom u Njujorku

Legendarna Amerikanka, osvajačica 23 grend slem titule, najavila kraj karijere nakon US opena koji počinje krajem mjeseca

8719 pregleda 0 komentar(a)
"Kraj je najteža stvar koju sam mogla da zamislim": Serena Vilijams, Foto: Reuters
"Kraj je najteža stvar koju sam mogla da zamislim": Serena Vilijams, Foto: Reuters

Sat je počeo da otkucava, legendarna Serena Vilijams je spremna za život poslije tenisa - otkrila je to u septembarskom izdanju magazina Vog i potvrdila da uskoro završava karijeru. Ako sve bude kako je planirala, uradiće to nakon US opena koji počinje 29. avgusta.

Serena odavno ima status velikana u tenisu i u sportu uopšte, ali već pet godina izostaju najveći rezultati. Od 2017. nije osvojila grend slem titulu (tada se radovala na Australijan openu), u tom periodu je bilo teških poraza, suza, frustracija koje je pokazivala na terenu...

- Kraj je najteža stvar koju sam mogla da zamislim. Ne želim da bude tako, ali sam istovremeno spremna za ono što dolazi - rekla je Serena, 23 puta grend slem šampionka.

71,3 odsto je učinak pobjeda Serene Vilijams u mečevima s protivnicama iz Top 10

Amerikanka je na Instagramu najavila Vogovo izdanje i napisala:

- Dođe čas u životu kada morate da odlučite da idete u drugom pravcu. To vrijeme je uvijek teško kada nešto volite tako mnogo. Bože, koliko ja volim tenis. Ali sada, odbrojavanje je krenulo - moram da se fokusiram na ulogu mame, na moje duhovne ciljeve i konačno otkrivanje nečeg drugačijeg, ali da i dalje budem Serena. Uživaću u tome u narednih nekoliko sedmica - napisala je mlađa od sestara Vilijams.

23 grend slem titule ima Serena Vilijams, najviše u Open eri. Osvojila ih je ukupno 39 računajući singlove, dublove i miks dublove

O njenom povlačenju se spekuliše od početka 2022, a onda se pojavila na Vimbldonu, omiljenom turniru koji je označio povratak tenisu nakon 364 dana. Ali, nije išlo, eliminisana je već u prvom kolu od Francuskinje Harmoni Tan. Prvu pobjedu nakon 14 mjeseci je ostvarila prije dvije noći u Torontu - bila je bolja od Španjolke Nurije Parisas-Dias.

- Nisam bila spremna da idem do kraja na Vimbldonu. Neću biti ni u Njujorku, ali uradiću sve. Nisam dobra kada su u pitanju oproštaji i molim navijače da shvate da mi znače mnogo više nego što mogu da iskažem riječima - istakla je 40-godišnja Serena.

319 sedmica je američka teniserka provela na prvom mjestu WTA liste. Bila je na vrhu 186 nedjelja zaredom, po čemu je rekorderka zajedno s Kris Evert

U karijeri je po sedam puta osvajala Australijan open i Vimbldon, jedan trofej manje ima na US openu, dok se tri puta radovala na Rolan Garosu. Ukupna brojka od 23 je najveća u Open eri, ispred je samo Margaret Kort koja se radovala 24 puta.

- Bezbroj pobjeda u karijeri sam ostvarila tako što me je neko baš naljutio ili pokušao da me potcijeni. To me je tjeralo da budem bolja, da pružim sve što imam - govorila je Serena.

Ima i 14 grend slem titula u dublu sa setrom Venus, dvije u mješovitom dublu, ali i četiri zlatne olimpijske medalje (jednu u singlu, tri u dublu).

Bonus video: