Dankin susret sa istorijom: Privilegija je dijeliti teren sa Serenom

Najbolja crnogorska teniserka u noći između ponedjeljka i utorka igra protiv Serene Vilijams, kojoj će US open biti posljednji turnir u karijeri

31445 pregleda 16 komentar(a)
Danka Kovinić tokom intervjua za AP, Foto: Julie Jacobson/AP
Danka Kovinić tokom intervjua za AP, Foto: Julie Jacobson/AP

Neko će, naravno, završiti u istorijskim knjigama kao posljednja protivnica u zvjezdanoj karijeri Serene Vilijams. To bi mogla da bude Danka Kovinić, 27-godišnjakinja iz Crne Gore kojoj je "čast" da bude rivalka u prvom kolu US openu nekome koga je gledala na televiziji kao dijete.

Njihov meč zakazan je na stadionu Artur Eš u 19 časova, u ponedjeljak uveče po tamošnjem vremenu, prvog dana posljednjeg Grend slem turnira na kome će igrati legendarna teniserka.

Reakcija Danke Kovinić kada je od svog trenera čula sa kim igra na startu bila je:

“Bila sam srećna, neću lagati”.

“Privilegija je dijeliti teren sa Serenom“, rekla je Kovinić u razgovoru za AP u Njujorku.

“Zaista se nadam da ću pokazati dobru igru. Možda i najbolju igru”.

Njih dvije su se sretale tokom godina na turnirima, ali Kovinićeva je rekla da nikada nije imala hrabrosti da zatraži zajednički trening.

"Bila sam kao, 'OK, to je Serena, a ja sam Danka'", rekla je Kovinić, čiji su najbolji rezultati na Grend slemovima bili plasman u treće kolo Australijan opena u januaru i Rolan Garosa u maju.

“Nisam osjećala da mogu da joj priđem i da je pitam”.

Ima dosta aktuelnih teniskih tema - odsustvo Novaka Đokovića, potjera Rafe Nadala na 23. trofej, šta može senzacionalna prošlogodišnja pobjednica Ema Radukanu, ima li smisla da žene koriste nešto drugačije loptice od muškaraca na US openu...

Ali za sada, ništa nije toliko važno kao Serena Vilijams.

“Serena je ikona. Da ne igram sa njom u ponedjeljak, ne bih imala ovakvu pažnju. Svjesna sam toga“, rekla je Kovinić.

“Biće to veoma lijepo iskustvo, a istovremeno možda malo stresno. Naravno da ću osjetiti pritisak. Ali pokušaću da to pretvorim u nešto pozitivno”.

Šta najviše želi da sazna o igri Serene Vilijams?

“Sve”, rekla je Kovinić.

“Znam da jako udara, ali ne znam koliko se to razlikuje od ostalih djevojaka sa kojima sam igrala”.

Druge igračice mogu da zamisle šta sve čeka Danku Kovinić, koja ima 2-4 rekord u karijeri na US openu — 104 pobjede manje na tom mjestu nego Serena Vilijams, koji 26. septembra puni 41 godinu.

"Teško je", rekla je Karolin Garsija, koja je 17. nosilac i mogla bi da se sastane sa Vilijams ako obje dođu do polufinala.

“Danka zna da će izaći na teren a da će svaka osoba na stadionu protiv nje. Kada god Serena igra, atmosfera je naelektrisana, tako da mogu da zamislim šta će sada biti tamo”.

Garsija je osvojila titulu prošle nedjelje u Sinsinatiju, gdje je Vilijams izgubila svoj prvi meč sa 6:4, 6:0 od Eme Radukanu.

“Nisam mogla da razmišljam o tome ko je na drugoj strani terena, jer sam znala da će mi misli vjerovatno krenuti na pogrešnu stranu”, rekla je Radukanu o meču protiv Vilijams.

Danka Kovinić kaže da uglavnom pokušava da brine samo o sebi i svojoj taktici, a ne o onome što se dešava na drugoj strani mreže. Bez obzira ko je tamo. Ovog puta bi moglo da bude malo drugačije.

“To je kao: znam šta da očekujem, a u isto vrijeme, ne znam šta da očekujem. Znam i da navijači koji budu gledali meč ne znaju mnogo o meni”, kazala je Kovinić.

Danka je ove godine ostvarila dva najbolja rezultata na Grend slem turnirima, a najveću pobjedu je vjerovatno ostvarila protiv Eme Radukanu u Australiji ove godine.

“Ona je bila stvarno čvrsta, udarala je iz kontri. Ako pošalješ kratku loptu nakon dugog nadigravanja, napadala je“, rekla je Radukanu.

Danka Kovinić nikada nije odigrala meč na centralnom terenu US opena, kapaciteta 23.771 mjesto.

Pre više od decenije, dok je kao tinejdžerka učestvovala na juniorskom takmičenju, bila je gornjem dijelu tribina i gledala kako igra Kim Klajsters.

“Bilo je spektakularno”, rekla je Kovinić.

“Odozgo, teren izgleda tako sićušno. Pretpostavljam da će biti potpuno drugačiji osjećaj kada budem na terenu”.

Bonus video: