Žurka debitanata u Njujorku

Iznenađujuće polufinale - Alkaras protiv Tijafoa, Rud sa Hačanovim, sve debitanti među četiri najbolja

9952 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Amerika će dobiti novog prvaka u tenisu, svijet novog najboljeg tenisera.

Karlos Alkaras će za rivala imati najveće i najprijatnije iznenađenje, domaćeg tenisera Frensisa Tijafoa, dok će Norvežanin Kasper Rud na "megdan" zahuktalom Rusu Karenu Hačanovu.

Osim za najveći trofej i prvu grend slem titulu, 19-godišnji Španac bi prolaskom u finale postao i prvi reket svijeta, ali pod uslovom da Rus dobije Norvežanina.

U slučaju da se i Alkaras i Rud domognu finala vrh ATP liste zauzeće pobjednik.

Šanse da naslijedi Rusa Danila Medvedeva na prvom mjestu rejtinga ima i španski veteran Rafael Nadal.

US open
foto: Vijesti

On će biti najbolji na svijetu u slučaju da se “novi Nadal” - Alkaras i 23-godišnji Norvežanin ne domognu finala.

Upravo je Nadala s turnira eliminisao 23-godišnji Amerikanac Tijafo, koji je potom pobjedom u tri seta potvrdio sjajnu formu i nad favorizovanim Rusom Andrejem Rubljovom.

US open
foto: Vijesti

"Imam nevjerovatnu podršku publike, to cijenim i volim. Da, to je ljubav! Jako mi je emotivno vidjeti ljude kako aplaudiraju, uzvikuju moje ime i vole to što radim. Ovo je odlično. Svi vole priču o Pepeljugi, a ja je pokšavam napisati", kazao je Tijafo, koji je u Barseloni prošle godine dobio jedini međusobni meč protiv Alkarasa.

A Rud će za istoriju igrati protiv Hačanova, koji je zablistao u pobjedi nad favorizovanim Nikom Kirjosom (3:2) i osvetio je branioca titule i prvog mjesta, zemljaka Medvedeva, kojeg je prethodno nadigrao Australijanac.

US open
foto: Vijesti

Norvežanin se polufinala domogao lakom pobjedom protiv Matea Beretinija (3:0). Jedini međsuobni duel Rud je dobio na šljaci Rima prije dvije godine (2:1), ali on je osam od devet trofeja - sve iz serije 250, podigao na šljaci.

Ukoliko se plasira u finale, a Alkaras ne, biće prvi teniser s prvim mjestom bez značajnijih titula.

US open
foto: Vijesti

"Iskreno, nisam znao kada sam došao u Njujork da mogu do prvog mjesta. Svi o tome maštamo i biće mi dopunska motivacija", istakao je Rud.

Duel Hačanova i Ruda je večeras u 21 sat, a okršaj Alkarasa i Tijafoa neće početi prije jedan u noći između petka i subote.

Bonus video: