Ons Žaber bi da „stavi tačku”, Iga Sfjontek da dokaže da je šampionka

Poljakinja Sfjontek i Tunižanka Žaber igraju za trofej US opena, večeras u 22 sata

9320 pregleda 0 komentar(a)
ga je slavila u oba prethodna grend slem finala, može li i na betonu Njujorka?, Foto: Reuters
ga je slavila u oba prethodna grend slem finala, može li i na betonu Njujorka?, Foto: Reuters

U ženskom finalu u Njujorku večeras u 22 sata za prvi trofej US opena igraće dvije najbolje teniserke u ovoj sezoni. Prvorangirana Poljakinja Iga Sfjontek i peta na WTA listi, ali sa drugim mjestom u ovosezonskom bodovnom kalendaru, Tunižanka Ons Žaber.

Sfjontekova je u polufinalu preokretom dobila Bjeloruskinju Arinu Sabolenku (3:6, 6:1, 6:4), dok je Žaberova lako izišla na kraj sa Francuskinjom Karolin Garsijom (6:1, 6:3).

Poljakinje je bila u problemu protiv razigrane Bjeloruskinje, ali je nakon prvog seta pošla u svlačionicu i vratila se preporođena. Sabolenkova je imala i dobar napad u trećem setu, brejk prednosti ali je onda Sfjontekova osvojila 15 od narednih 20 poena i “ubila” nade rivalki. Sfjontekova se plasirala u treće grend slem finale, prvo koje nije na Rolan Garosu, gdje je oba puta slavila.

- Biće izuzetno teško u finalu, iz puno razloga. Ons igra bez padova tokom meča, jako ja stabilna i sada je druga u WTA trci. Nije zaradila bodove za finale Vimbldona, ali je taj rezultat pokazatelj njenog ogromnog napretka. Ima i neugodan stil, kojim se razlikuje od većine ostalih teniserki. Osim toga, sve udarce izvodi odlično i to je čini neugodnom suparnicom. Zato su i naši mečevi napregnuti i neizvjesni i sjećam se da su prolazili u izjednačenoj igri - kazala je Poljakinja i dodala:

- Tačno je da se na ovoj podlozi ne osjećam idealno kao na šljaci, ali odlika velikih šampiona je da se prilagode. Ja stremim ka tome da budem velika šampionka. Ni na Indijan Velsu se nisam osjećala idealno, ali sam našla put da se izborim sa moćnim udarcima rivalki i slavim.

A u međusobnim duelima sa Tunižankom je izjednačeno - 2:2.

- Taktički sam dobro odigrala protiv Garsije, sjajna igra je iza mene. Psihički sam bila spremna. Nakon Vimbldona sam bila pod velikim pritiskom. Stvarno mi je laknulo što sam i ovdje stigla do finala. Ulaskom u finale Vimbldona sam ostvarila snove, bila pod ogromnim emocijama a sada ću pred meč sa Igom o tome dobro razmisliti. Biću spremnija i sa puno više fokusa na igru i taktiku. Možda sada bolje razumijem šta mi je potrebno, znam da će biti teško i da treba da dam maksimum - naglasila je 28-godišnja Žaberova.

Ona je prva igračica iz arapskog svijeta sa WTA trofejem, prva Afrikanka koja može i do grend slem naslova, a i pred sam turnir je najavila veliku ambiciju. Optimizam je nije napustio tokom turnira.

- Važno mi je da kažem šta želim da postignem. Sjećam se da sam rekla da želim među pet najboljih, da osvojim grend slem i plasiram se u finale Vimbldona. Na dva od tri zacrtana cilja sam stavila tačku, nadam se još jednoj. Učim o svojoj igri, stilu, kako bih unaprijedila igru i bila bolja na terenu. Nerijetko pozitivno iznenadim sebe i nadam se da neću usporiti i da će moja sposobnost da stres i emocije stavim pod kontrolu biti na nivou - zaključila je Ons Žaber.

Bonus video: