Karlos Alkaras - novi teniski kralj: Mladi Španac osvojio US open i ispisao istoriju

Alkaras - Rud 3:1 (6:4, 2:6, 7:6, 6:3)

19134 pregleda 16 komentar(a)
Karlos Alkaras, Foto: Reuters
Karlos Alkaras, Foto: Reuters

Istorija je ispisana u Njujorku - Karlos Alkaras je osvojio US open, u svom prvom grend slem finalu stigao je do prve titule i od sjutra će biti prvi teniser na ATP listi.

Mladi teniser je nakon četiri seta savladao Kaspera Ruda 3:1 (6:4, 2:6, 7:6, 6:3) i postao treći Španac koji je u Open eri stigao do titule u Njujorku. Prije njega pehar su osvajali Manuel Orantes 1975. i Rafael Nadal, koji je četiri puta slavio na Otvorenom prvenstvu SAD.

U godini kada je prvi put osvojio Masters titulu (u Majamiju savladao upravo Ruda u dva seta, kasnije je osvojio i Madrid savladavši Zvereva), Alkaras je stigao do prve grend slem titule i od sjutra će biti najmlađi teniser u istoriji koji je na vrhu ATP liste. Postao je teniski vladar sa 19 godina i četiri mjeseca, pa je na vječnoj listi prestigao Lejtona Hjuita.

Predviđali su teniski stručnjaci Alkarasu prvo mjesto, govorilo se o njemu kao o budućoj zvijezdi, a predviđanja su se obistinila ove godine.

Alkarasov večerašnji rival, Kasper Rud je izgubio i drugo finale na grend slem turnirima u karijeri (oba ove godine) i od sjutra će biti drugi teniser svijeta. Svakako veliki rezultat za tenisera, koji je titule osvajao samo na turnirima iz serije 250.

Koliko je meč bio važan za obojicu svjedoči nerovozan početak prvog seta kada su se u prva četiri gema oba tenisera suočavala sa brejk loptama. Jednu je, u trećem gemu, iskoristio Alkaras i taj brejk mu je bio dovoljan za osvajanje prvog seta.

U drugom je Rud podigrao nivo igre, počeo je da čita servis rivala, više je napadao, bio agresivniji. Norvežanin je u petom gemu drugog seta spasio brejk loptu, a onda je poveo 3:2, potom uzeo dva brejka, drugi set dobio 6:2 i izjednačio.

Potpuno je dominirao Rud u drugom setu, Alkaras je popustio, bio je osjetan pad u igri mladog Španca u tom dijelu meča.

Već na startu trećeg seta je Alkaras napravio brejk i potom poveo 2:0. Činilo se da će Norvežanin lako izgubiti treći set, ali je onda došlo do obrta - Rud je zaigrao mnogo bolje, vezao tri gema i poveo 3:2.

Sredinom trećeg seta uslijedila je serija grešaka Alkarasa, pa je u 12. gemu Rud imao dvije set lopte na servis Španca, koje nije iskoristio. Ušlo se u taj-brejk u kojem je Norvežanin poveo 1:0, a onda izgubio sedam poena zaredom, samim tim i treći set.

Osvajanjem trećeg seta Alkaras je dobio vjetar u leđa i četvrti set prelomio u šestom gemu kada je napravio brejk. Karlos nije dozvolio rivalu nijednu brejk loptu u četvrtom setu, sjajnim i snažnim servisom je priveo meč kraju i ispisao istoriju.

Karlos Alkaras - sadašnjost svjetskog tenisa.

Bonus video: