Najbolja ruska teniserka razmišlja o promjeni državljanstva, nakon dobijanja najvećeg državnog priznanja

Ruski timovi, selekcije i brojni sportisti su pod brojnim sankcijama zbog rata u Ukrajini, teniseri ne mogu da se takmiče pod nacionalnom zastavom, a zabranjeno im je učešće i na nekim turnirima

11419 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najbolja ruska teniserka Darija Kasatkina, 11. igračica svijeta, još jednom je izazvala kritike, pa i bijes u domovini - nakon što je nedavno javno objavila da je lezbejka, sada je najavila da bi, ukoliko se situacija ne promijeni, željela da igra za Švajcarsku.

Ruski timovi, selekcije i brojni sportisti su pod brojnim sankcijama zbog rata u Ukrajini, teniseri ne mogu da se takmiče pod nacionalnom zastavom, a zabranjeno im je učešće i na nekim turnirima.

"U ovom trenutku sam državljanka Rusije, i šta god da se desi, ponosna sam što sam Ruskinja. Ali ako moja karijera zavisi od toga, onda je izbor očigledan, jer želim da nastavim da igram tenis za sebe, to mi je prioritet. Niko ne želi da dodaje ulje na vatru, ali meni se čini da je Švajcarska veoma stabilna zemlja i voljela bih da napravim tu promjenu u budućnosti", rekla je Kasatkina, prenosi Eurosport.

Roman Terjušov poslanik Državne dume dao je oštar odgovor.

"Nažalost, iz nepoznatih razloga, osoba poput nje dobila je počasnu titulu i doživljava se kao simbol sporta u Rusiji, dok istovremeno čini sve da istakne da joj je švajcarsko državljanstvo prioritet. Ona podstiče naše mlade da promijene državljanstvo, da predstavljaju druge zemlje. To govori sve o njoj. Ministarstvo bi trebalo da promijeni sistem dodjele počasnih titula kako bi bilo moguće oduzimanje zvanja u slučaju ljudi koji se bave antiruskom politikom", rekao je Terjušov.

Kasatkina je već ranije nekoliko puta pozivala na prekid agresije njene države na Ukrajinu, a prije nekoliko dana dobila je nacionalno priznanje za sportska dostignuća, što je jedna od najvećih počasti u Rusiji.

Bonus video: