Kasper Rud - prvi teniser sportista godine u Norveškoj

Rud je u 2022. osvojio tri ATP turnira, a igrao je finale Rolan Garosa i US opena

2612 pregleda 0 komentar(a)
Kasper Rud, Foto: Reuters
Kasper Rud, Foto: Reuters

Norveški teniser Kasper Rud, treći na ATP listi, osvojio je zlatnu medalju "Aftenpostena" kao najbolji sportista Norveške u 2022. godini, postavši tako prvi teniser, koji je osvojio prvu prestižnu sportsku nagradu.

Zlatna medalja "Aftenposten" jedno je od najprestižnijih sportskih priznanja u Norveškoj, a u prošlosti su je osvajali neki od najvećih sportista te zemlje.

Rud je u 2022. osvojio tri ATP turnira - u Gštadu, Ženevi i Buenos Ajresu - te je stigao do finala još četiri turnira. Igrao je finale Rolan Garosa i US Opena.Takođe je igrao finale Masters 1000 turnira u Majmiju i učestvovao je na ATP završnici. Postao je prvi Skandinavac nakon Stefana Edberga 1992. koji je igrao u finalu završnog turnira ATP sezone.

U ovogodišnjem izboru najboljeg sportiste godine norveškog "Aftenpostena", Rud je prestigao olimpijsku prvakinju u biatlonu iz Pekinga Marte Olsbu.

U posljednja tri izdanja ove nagrade, koja se organizuje od 1933. godine, pobjeđivali su predstavnici sportova koji nisu zimski. Norveški fudbaler Erling Haland slavio je 2020. godine, a atletičar Jakob Ingebrigtsen prošle godine.

Bonus video: