Sljedeći Australijan open će imati najveći nagradni fond u istoriji

Direktor turnira Kreg Tajli rekao je da će ukupni nagradni fond za australijsko ljeto tenisa, uključujući turnire za zagrijavanje kao što je Junajted kup, prvi put premašiti 100 miliona australijskih dolara (63.4 milijuna eura)

5352 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prvi grend slem turnir u sezoni, Australijan open, koji počinje 16. januara, priredio je za tenisere rekordno visok nagradni fond u iznosu od 76,5 miliona australijskih dolara (48,5 miliona eura).

Organizatori prvog od četiri grend slem turnira sezone, koji se održava u Melburnu, osigurali su povećanje nagradnog fonda od 3,4 posto u poređenju sa ovogodišnjim izdanjem, uz velika povećanja u prvom krugu turnira.

Pobjednici u muškoj i ženskoj konkurenciji na narednom turniru će osvojiti po 2,975 miliona australijskih dolara, što je 1,886 miliona eura. Svako ko ispadne u prvom krugu dobiće 106.250 australijskih dolara (67.384 eura), što je povećanje od 3,2 posto, dok će igrači koji uđu u drugi krug dobiti 158.850 australijskih dolara (100.739 eura).

Direktor turnira Kreg Tajli rekao je da će ukupni nagradni fond za australijsko ljeto tenisa, uključujući turnire za zagrijavanje kao što je Junajted kup, prvi put premašiti 100 miliona australijskih dolara (63.4 milijuna eura).

"Na Australijan openu povećali smo nagradni fond za svako kolo od kvalifikacija do finala, uz velika povećanja u prvom krugu", rekao je direktor turnira.

Povećanjem nagradnog fonda, rekao je, žele pomoći igračima da ulažu u svoje karijere dok se pripremaju za uspjeh tijekom godine.

Bonus video: