Đoković 92 - 92 Nadal

Đoković je do trofeja Aboridžini došao osmi put a da je kroz turnir morao da spasava meč loptu

15319 pregleda 19 komentar(a)
Sijedi put na pobjedu u Melburnu za povratak na prvo mjesto, Foto: REUTERS
Sijedi put na pobjedu u Melburnu za povratak na prvo mjesto, Foto: REUTERS

Novak Đoković prvak je turnira u Adelajdu, iako se suočio sa najtežim udarcem u tenisu na meč lopti protiv Amerikanca Sebastijana Korde u finalu - 6:7 (8), 7:6 (3), 6:4.

Njemu je to uspjelo osmi put u karijeri a da je potok osvojio titulu - nakon meč lopti slavio je na turnirima u Beču 2007, Bazelu 2009, US openu 2011 (protiv Rodžera Federera), Šangaju 2012, Dohi 2019, finalu Vimbldonu 2019 (Federer), i Dubaiju 2020.

Đoković je u 131. finalu došao do 92. titule i izjednačio se sa Rafom Nadalom. Slijedi potjera za Ivanom Lendlom (94), Rodžerom Federerom (103) i Džimijem Konorsom (109).

Đoković, međutim, je rekorder po broju najvećih trofeja, a u Australiji je u nizu od 34 pobjede - od četvrtog kruga Ozi opena 2018.

"Hvala publici u Adelajdu od srca. Takvu podršku, osim u domovini, nisam osjećao sigurno deceniju na turnirima. I to u svakom meču. To mi je i pomoglo da dam sve od sebe", kazao je Đoković.

I tebalo mu je jer je Korda igrao perfektno i došao do meč lopte nakon 125 minuta igre. Đoković se spasao smečom kojeg bi sigurno promašio u manje važnom poenu.

"Korda je fantastičan, on ima savršeno čiste sve idarce, sjajno se i kreće. Fali mu samo da sa malo više energije igra tokom sezone. Nismo prije igrali ali sve znam o njemu, uskoro ga očekujem u top 10. Trenirali smo više puta zajedno u timu mu je Radek Štepanek, koji je bio i u mom timu", istakao je Đoković nakon pobjede nad 33. teniserom i sinom osvajača Australija opena 1996, Čeha Petra Korde.

A Korda nije previše žalio.

"Finale protiv Đokovića i u takvoj atmosferi sjajne publike je nezaboravno iskustvo. Potiskivao sam negativne misli, bio sam pozitivan i odigrao jedan od najboljih mečeva u karijeri. Imao sam i prilku alieej odigrao nevjerovatan poen. No, ja sada znam da pripadam svjetskom vrhuu i biće mi ta doza samopouzdanja od koristi".

Bonus video: