Svi protiv Đokovića - Đoković protiv svih

Australijan open startuje u noći između nedjelje i ponedjeljka po našem vremenu, Rafael Nadal brani trofej osvojen u odsustvu ovogodišnjeg prvog favorita u Melburnu, Novaka Đokovića

8206 pregleda 10 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Reuters
Novak Đoković, Foto: Reuters

U Melburnu startuje prvi grend slem u sezoni - Australijan open donosi nevjerovatan ulog.

Ne samo u trci za takozvanog GOAT-a - najboljeg svih vremena, u kojoj aktuelni šampion AO Rafael Nadal vodi protiv devetostrukog pobjednika Ozi opena, Novaka Đokovića sa 22:21 u grend slem titulama. U igri je i prvo mjesto u rejtingu, a odustajanjem Karlosa Alkarasa zbog povrede stopala, šanse za preuzimanje ATP trona imaju Đoković, Grk Stefanos Cicipas, i Norvežanin Kasperu Rudu, kome je dovoljno i finale.

Iako Nadal brani titulu, apsolutni favorit je Đoković. On u Australiji nije izgubio punih pet godina, a prošle je pod kontroverznim okolnostima deportovan od strane vlasti (nije bio vakcinisan protiv koronavirusa) i spriječen u pohodu na 10. krunu i odbranu trofeja. U izostanku Đokovića, kao jedini učesnik iz velike trojke, Nadal je iskoristio šansu i osvojio grend slem koji mu najmanje leži, barem po broju trofeja (tek drugi u Melburnu)...

Australija je prošle godine nade polagala u Ešli Barti, koja je osvojila Ozi open i oprostila se kao prva igračica svijata, a ove godine ne samo politički (sa vlasti je otišao premijer čija je Vlada deportovala Đokovića, Skot Morison), već i neki drugi vjetrovi duvaju u zemlji kengura.

Osvajanjem Ozi opena u paru sa Tanasi Kokinakisom, a potom i plasmanom u epsko finalu Vimbldona gdje je nakon velike borbe preokretom izgubio od Đokovića, Nik Kirjos se od “crne ovce” pretvorio u najveću australijansku nadu i ne želju da osvoji domaći grend slema - i u singlu!

Australijan open
foto: Graphic News

Nadal je prvi nosilac, ali sa šest poraza u posljednjih sedam mečeva i uz žalbe da mu ne odgovaraju loptice koje je organizator odabrao, Španac nije bio zadovoljan ni žrijebom.

- Gubio sam u posljednje vrijeme češće nego obično, ali to je dio posla. Prihvatio sam situaciju. Dovoljno sam skroman da prihvatim situaciju i samo da radim sa onim što imam. Moram opet da izgradim momentum pobjedama - kaže Nadal.

U ponedjeljak, na otvaranju Australijan opena, čeka ga neugodni ljevak, Britanac Džek Drejper.

- Vjerovatno jedna od najtežih prvih rundi, u kosturu… Mlad je, snažan, i veoma brzo napreduje na ATP listi, igra dobro. Veliki izazov za mene da počnem turnir. Međutim, vidjećemo, ovdje sam da bih dao sebi šansu i znam da on igra dobro. Đoković djeluje dobro pripremljen. Imao je sjajne rezultate na kraju godine i počeo je ovu pobjedama. Ovaj turnir je uvijek bio dobar za njega. Ako pričamo o favoritima, u subotu pred turnir onda nema sumnje ko je favorit. Ali, titule se ne osvajaju u subotu pred turnir. Moraš da radiš dvije nedjelje. Mada je Đoković pokazao da to zna veoma dobro. Ako pobijedi, čestitaću mu, uradiće nešto istorijski. Moj život se zbog toga neće mijenjati - rekao je Nadal, i priznao da je prošlogodišnja, druga titula u Australiji, za njega bila posebno emotivna.

I zaista, Rafa nema lak žrijeb. Ukoliko prebrodi prvu sedmicu, veliki izazov čeka ga u osmini finala (Karen Hačanov/Frensis Tijafo), a onda i četvrtfinalu, gdje je projektovani rival Danil Medvedev, kojeg je preokretom prošle godine dobio u finalu. U eventualnom polufinalu bi mogao da ga čeka tradicionalno neugodni Cicipas.

Đoković je četvrti kosturaš, ali prvi favorit. Nosilac njegove polovine žrijeba je Norvežanin Kasper Rud. Đoković startuje protiv Španca Roberta Karbaljesa Baene, a pravi izazov trebalo bi da bude eventualno četvrtfianle (Andrej Rubljov, Kirjos ili Holger Rune).

Projektovano polufinale za Đokovića je protiv Ruda, koji je bio miljenik žrijeba i do četvrtfinala - po rejtingu i formi, pravi rival Norvežaninu mogao bi da bude samo Tejlor Fric.

Đoković je imao relativno dobar žrijeb. Na putu ka slavi, ipak, čeka ga nekoliko “mina”.

- Naravno da me motiviše ta trka sa rekordima. Zato igram profesionalni tenis. Želim da budem najbolji, želim najveće trofeje i to nije tajna. A nema većih od grend slema. U jako sam dobroj formi. Završio sam sjajno prošlu sezonu i zadržao tu formu u Adelajdu. Tamo sam dobio sjajne igrače i imam dobre šanse. Uvijek mislim da imam dobre šanse, jer niko ne trenira više od mene. Sada je puno mladih talenata i oni su željni da me pobijede. Iskustvo takvih situacija pomaže mi da sve napravim kako treba. Znam da ću, kada budem zdrav i budem igrao najbolje, imati priliku na ovom terenu protiv bilo koga - naglasio je Đoković.

Đokovićev, možda i najopasniji “rival”, mogla bi da bude povreda mišića zadnje lože, sa kojom je kuburio protekle sedmice.

”Moram da budem iskren i da priznam da me je to pomalo mučilo u proteklih sedam dana. Nadam se da nije velika stvar. Nisam išao do maksimuma na treningu, čuvam energiju za narednu sedmicu”, dodao je Đoković.

U ženskom dijelu apsolutna favoritkinja je prva kosturašica, Poljakinja Iga Sfjontek, koja je osvojila Rolan Garos i US open, juri Australijan open i Vimbldon.

- Pokušaću da igram bez pritiska. Iskreno, uopšte me ne zanima šta ljudi misle i očekuju od mene - kazala je Iga.

Crnu Goru, tradicionalno predstavlja samo Danka Kovinić, koja za rivalku ima Amerikanku Loren Dejvis, koju je prije desetak dana dobila u Oklendu.

Bonus video: