Sječa favorita u Melburnu: Korda razbio Medvedeva

Rusu je, bez ikakve milosti, presudio Amerikanac češkog porijekla - Sebastijan Korda, sa 3:0 u setovima

16863 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nastavlja se sječa favorita u Melburnu, a ova je možda i najeveća.

Šestog dana prvog grend-slema u sezoni eliminisan je sedmi nosilac, ali drugi favorit za titulu, dvostruki uzastopni finalista Australijan opena, grend-slem šampion - Danil Medvedev!

Njemu je, bez ikakve milosti, presudio Amerikanac češkog porijekla - Sebastijan Korda, sa 3:0 u setovima.

Sebastijan Korda, Danil Medvedev
foto: Reuters

Za tačno tri sata jednosmjerne borbe u Rod Lejver areni Korda je udarao vinere, sjajno servirao, izvrsno riternirao, Rus nije imao rješenja za konačnih 7:6, 6:3, 7:6.

"Znao sam šta radim i držao sam se toga. Bio sam i u nekoj vrtešci emocija, bio je nevjerovatan meč, srećom uspio sam", kazao je Sebastijan Korda odmah nakon meča.

Na pitanje šta je bio plan, odgovorio je kratko:

"Da napadam i samo napadam".

Sin bivšeg svjetskog broja 2 Petra Korde, nekadašnjeg šampiona Australijan opena, pokazao je izuzetnu mentalnu snagu protiv jednog od najboljih tenisera današnjice.

Korda je u prvom setu ispustio dva brejka, vođstvo 4:1, ispustio je potom još jedan brejk i servis na 5:4, ali je u taj-brejku zadržao hladnoću i iskoristio treću set loptu (9:7).

Dva naredna seta odmah je otvorio brejkovima, ali je u posljednjem morao dodatno da se pomuči - ispustio je vođstvo od 4:2 i igrao se još jedan taj-brejk, koji je zapravio bio samo sublimacija svega što se dešavalo na današnjem meču.

Amerikanac je "sipao" vinere kao iz rukova, sjajnim riternima dovodio je Medvedeva u neugodnu poziciju, poveo je 6:1 i stigao do pet meč lopti, a iskoristio je tek četvrtu za 7:4.

Na kraju je imao čak 21 viner više, čime je neutralisao čak 29 neiznuđenih grešaka više od Medvedeva.

Sebastijan Korda
foto: Sofascore

"Volim da igram u Australiji, moja porodica voli da igra u Australiji", izjavio je Korda, koji je prije pet godina osvojio juniorski Australijan open.

I ne samo da je njegov otac bio šampion u Melburnu...

"Moja sestra je ovdje pobijedila u takmičenju u golfu", kazao je.

Ovaj 22-godišnjak, velika nada svjetskog tenisa, dobru sezonu najavio je još prije dvije sedmice u Adelejdu, kada je u finalu stigao do meč lopte protiv Novaka Đokovića, ali nije uspio da dobije meč i osvoji turnir.

Njegov protivnik u osmini finala biće Poljak Hubert Hurkač, koji je u sjajnom meču u pet setova pobijedio Denisa Šapovalova (7:6, 6:4, 1:6, 4:6, 6:3).

Prije toga, još jedno iznenađanje, ispao je 11. nosilac, Britanac Kameron Nori, koga je, takođe u pet setova, pobijedio Čeh Legečka, 71. igrač svijeta (6:7, 6:3, 3:6, 6:1, 6:4).

Od prvih 12 tenisera na ATP listi, u Melburnu su ostala samo šestorica, a još nisu kompletirani mečevi 1/16 finala - to su Stefanos Cicipas, Novak Đoković, Andrej Rubljov, Feliks Ože-Alijasim, Holger Rune i Hubert Hurkač.

Na ovogodišnjem AO više nisu dva prva nosioca, Rafael Nadal i Kasper Rud, a nema ni Medvedeva, Tejlora Frica i Norija.

Prvi reket svijeta, Španac Karlos Alkaras, nije ni učestvovao zbog povrede.

Bonus video: